De nieuwe tentoonstelling ‘L’Chaim! Cijfers, letters en symbolen’ in Museum Sjoel Elburg gaat over ‘het leven’. L’Chaim! staat voor een toast op het leven, gezondheid en iemands welzijn. Kortom: een toepasselijke expositie in een tijd waarin gezondheid hoger dan ooit scoort.
De tentoonstelling ‘L’Chaim! Cijfers, letters en symbolen’ met werk van Axel Veenendaal staat gepland voor 15 januari tot en met 14 mei 2022. Axel Veenendaal schildert zowel in olieverf, acryl als tempera en verwerkt ook glasfiber, epoxy (hars), composiet, metalen – zoals zink en lood – en bouwmaterialen in zijn werk. Bij de constante zoektocht naar vernieuwing probeert hij telkens de grenzen van zijn kunnen te verleggen. ‘Ik ben altijd in zelfontwikkeling’, aldus de kunstenaar.
Joodse thema’s
Sinds 2007 maakt Axel Veenendaal schilderijen met joodse thema’s – hij weet zich daarbij geïnspireerd door de familie van zijn joodse vrouw. Hij noemt dit werk zijn Jewish Related Paintings. Onderwerpen zijn impressies bij de Kotel (de Klaagmuur), portretten, woestijnlandschappen en symbolen als de Magen David (Davidsster) en Hebreeuwse letters en woorden.
Projecten
Om in zijn veelzijdigheid structuur aan te brengen, verdeelt Axel Veenendaal zijn werk onder in projecten. Naast het Project Rimon, met onder andere een grote serie schilderijen van 30x30 cm, maakte hij in Project 222 uitsluitend schilderijen in de afmeting 22x22 cm. Een bundeling van zijn joodse collectie is vanaf 15 januari tot en met 14 mei te zien in Museum Sjoel Elburg: Project Rimon (granaatappels), Project Chai, Project Magen David (Davidsster) en Project Klaagmuur. Overigens zijn op de tentoonstelling in Museum Sjoel Elburg ook grote schilderijen van Axel Veenendaal te zien (80x80 cm, 108x108 cm, 200x60 cm).
Ruimtelijk werk
Behalve schilderijen maakt Axel Veenendaal ook ruimtelijk werk: loden beelden en werken in glasfiber, composiet en zink. Dit werk was te zien bij Galerie De Twee Pauwen in Den Haag (2016), Mamilla Avenue - het voetgangersgebied in Jeruzalem (2018) en de Biblical Art Gallery in Jeruzalem (heden). Bekend van hem zijn de granaatappels, onder andere gemaakt van glasfiber, composiet en zink. De grote (80 cm hoogte) waren in Mamilla Avenue te zien, de kleinere (52 cm hoogte) zijn in Museum Sjoel Elburg te bewonderen.
Documentaire en workshop
Speciaal voor deze expositie maakte cineast Frans Sellies een korte documentaire waarin Axel Veenendaal levendig vertelt over de totstandkoming van zijn werk. Op de woensdagen 2 februari 2022 en 16 maart 2022 geeft Axel Veenendaal om 14.00 uur een workshop ‘Portretles in houtskool’. De duur van de workshop is ongeveer 45 minuten. Ervaring is niet vereist. Als u wilt deelnemen aan een van beide workshops kunt u zich onder vermelding van uw contactgegevens via de e-mail opgeven bij: axel@axelv.nl. De kosten zijn € 8,50 per persoon (inclusief materialen en theorie), plus de entree tot het museum.
Volg onze website voor de actuele situatie met betrekking tot de coronamaatregelen.