Dinsdag t/m zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur geopend

Oldebroek – Zuiderzeestraatweg 15 – G. van de Linde-Flier

De Amsterdammers Hans Koopal en Jeanne Blitz duiken in april 1942 onder bij weduwe Grietje van de Linde-Flier en haar zonen Henk en Gerrit op Zuiderzeestraatweg 15 te Oldebroek. Jeanne heeft een vals persoonsbewijs op naam van Lenie van de Velde.

Hans en Jeanne werken volop mee op de boerderij. Als er gevaar dreigt verbergen ze zich in een bietenkuil. Jeanne is niet gewend om varkensvlees te eten. De eerste dagen bij Grietje van de Linde is ze in de veronderstelling dat er kalfsvlees op tafel komt. Ze vindt het heerlijk. Grietje helpt haar uit de droom: het is geweckt varkensvlees.

In 1944 zijn er steeds meer razzia’s in Oldebroek. Voor Hans en Jeanne worden nieuwe onderduikadressen gezocht. Jeanne kan onderduiken in Zwolle bij de familie Flisijn, Hans in het buurtschap Haerst ten noorden van Zwolle, bij de familie Tensen.

Op 30 september 1944 wordt Hans gearresteerd. Met vijf anderen, waaronder het joodse echtpaar Schnell dat bij een zus van Grietje is ondergedoken, is hij in de nacht van 3 oktober 1944 in het park Het Engelse Werk in Zwolle vermoord. Drie maanden later worden de lijken ontdekt, ze worden gekist en overgebracht naar Westerbork. Daar zijn ze opnieuw begraven. Een maand na de bevrijding wordt deze begraafplaats ontdekt. Hans Koopal krijgt zijn laatste rustplaats op de gemeentelijke begraafplaats van Westerbork.

Jeanne heeft de oorlog overleefd bij de familie Flisijn en blijft daar nog een aantal jaren.

Bronnen:

  • Visser A. (red.), ‘Waarom verborgen we onderduikers’ in: Oldebroek in Oorlogstijd. Schuilplaats voor vreemdelingen (Wezep 1995)
  • Digitaal Joods Monument
  • G. Zwart-van de Linde