Dinsdag t/m zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur geopend

Oldebroek – Veenweg 31 – W. Dekker

Het echtpaar Arend en Wil Meijers-de Kadt uit Voorburg duikt met hun dochter Suzelien, zoontje Johnny en pleegdochter Sonja Zelewicz in de zomer van 1943 onder bij Willem Dekker, Veenweg 31 te Oldebroek. Ze zijn eerst ondergedoken geweest bij de familie van Putten, Zuiderzeestraatweg 159 te Oldebroek.
De drie kinderen zijn overdag bij de familie Vierhuizen, die in de buurt woont. ’s Nachts slapen ze bij Dekker.

Arend Meijers wil graag een onderkomen voor zichzelf en als hij hoort dat in het bos aan de Bovendwarsweg door Jan van Zalk een hut wordt gebouwd voor de families Weijel en Noach, vraagt hij hem om ook een hut voor zijn gezin te bouwen. Hij heeft wel wat wensen: graag met houten bekleding en met een houten vloer. Jan en Arend komen tot overeenstemming en enkele weken later betrekt de familie Meijers de hut. In het bos verblijven dan elf joodse onderduikers, die van proviand worden voorzien door de familie Van Zalk.

Bij de bevrijding van Oldebroek verblijven Simon Nathans (3-8-1908), zijn vrouw Elisa Nathans-Cohen (16-7-1913) en hun baby Abraham Nathans bij de familie Dekker. Ze zijn afkomstig uit Arnhem. Abraham is op 17 januari 1945 in Oldebroek geboren. Wanneer de Nathans bij de familie Dekker is ondergedoken is nog niet bekend. Zijn ze in september met de grote stroom evacués uit Arnhem en omstreken meegekomen?

Bronnen:

  • Visser, A. (red.), ‘Contacten met de L.O. te Oldebroek’ en ‘Belevenissen met onderduikers’ in: Oldebroek in oorlogstijd. Schuilplaats voor vreemdelingen (Wezep 1995)
  • Oudheidkundige vereniging De Broeklanden: Uut ’t Oldebroeck, april 2019
  • Centraal Registratiebureau voor Joden, supplement A2, Collectie United Holocaust Memorial Museum (Dutch Survivor Lists) te Washington

Wil en Arend Meijers