Dinsdag t/m zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur geopend

Oldebroek – Laanzichtsweg 8 – J. Spijkerboer

In februari 1944 duiken Arthur en Dora Troostwijk-van Essen uit Zwolle onder bij de familie J. Spijkerboer, Laanzichtweg 8 te Oldebroek. Op hun vorige onderduikadres op Feithenhofsweg 5, bij Harman Wessels, hebben ze twee keer een huiszoeking meegemaakt en zijn ze ternauwernood aan arrestatie ontsnapt. Ze zijn bang dat ze verraden zijn en vragen het verzet om een nieuwe onderduikplek. Al snel kunnen ze terecht bij de familie Spijkerboer.

Dat hun veronderstelling dat ze verraden zijn klopt, blijkt een week later: opnieuw is er bij de familie Wessels een huiszoeking. Weer druipen de overvallers zonder resultaat af.

Of Arthur en Dora tot de bevrijding bij de familie Spijkerboer in Oldebroek zijn gebleven is (nog) niet bekend. Wel bekend is dat ze de oorlog overleven. Hun zonen Leo en Maurits en hun dochter Kitty en haar gezin ook. Zoon Menno wordt in april 1943 in Sobibor vermoord. Schoondochter Annie is bij aankomst in Sobibor geselecteerd voor dwangarbeid in Trawniki en is daar vermoord.

Bronnen:

  • Visser, A. (red.), ‘‘Belevenissen met joodse onderduikers. Vijf op een rij’ in: Oldebroek in Oorlogstijd. Schuilplaats voor vreemdelingen (Wezep 1995)
  • Stichting Judaica Zwolle: Jodenvervolging in twaalf portretten, 2016
  • Digitaal Joods Monument
  • Holocaust-archief Arolson