Dinsdag t/m zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur geopend

Nunspeet – Eperweg 13 – C. Alblas

In mei 1942 duiken Richard en Ilse Bloch-Cats onder bij Cornelis Alblas en Jennigje Alblas-van Boeijen op Eperweg 13 in Nunspeet.

Architect Richard Bloch is in maart 1939, met zijn vrouw en dochters Gerda en Doris, vanuit Berlijn naar Nederland gevlucht. Hij vestigt zich eerst in Zandvoort en daarna in Hulshorst, op Oude Ermeloscheweg nummer 17.

De dochters Gerda en Doris duiken op 23 november 1942 onder in Epe, bij de familie Van Lohuizen. Een week later duiken Richard en Ilse onder bij Cornelis en Jennigje Alblas in Nunspeet. Ze nemen hun intrek in het ‘bakhuis’, dat achter de woning van de familie staat. Richard heeft een tekening van hun verblijfplaats gemaakt.

In mei 1944 worden Richard en Ilse ’s nachts door de Duitsers opgepakt. Eerst worden ze naar Arnhem gebracht en vervolgens op 2 juni naar Westerbork. Op 31 juli worden ze op transport gesteld naar Theresienstadt. Op 12 oktober worden ze naar Auschwitz gedeporteerd en twee dagen later vermoord.

Bronnen:

- Faber Clarke, Marieke, 'Ank Faber-Chabot. A Dutchwoman who Sheltered Jews in the Second World War', in: Shirley Ardener e.a. (eds), War and Women across Continents.

Autobiographical and Biographical Experiences (New York, Oxoford 2018), p. 35-52.

- Arolson Archief