Hattemerbroek (gemeente Oldebroek) – Landgoed De Vogelenzang, Zuiderzeestraatweg 668
mevr. C.C.H. Tjeenk Willink-Coster – meerdere joodse onderduikers
In Hattemerbroek duiken bij mevrouw C.C.H. Tjeenk Willink-Coster op het landgoed De Vogelenzang meerdere gezochte personen onder, waaronder joden.
Mevrouw Tjeenk Willink is in 1939 samen met haar echtgenoot dr. J.W. Tjeenk Willink naar het landgoed De Vogelenzang in Hattemerbroek verhuisd. Tjeenk Willink is gynaecoloog en röntgenoloog in het Sophiaziekenhuis te Zwolle. Hun vier kinderen hebben het ouderlijk huis dan al verlaten.
In 1942 overlijdt dr. Tjeenk Willink plotseling. Mevrouw Tjeenk Willink blijft op het landgoed wonen. De oorlog is inmiddels in volle gang. Oudste zoon Bert studeert geneeskunde in Amsterdam. Hij weigert de Loyaliteitsverklaring te ondertekenen en gaat in Oldebroek aan de slag als assistent van huisarts H.J. Harting. Met de fiets bezoekt hij in de wijde omgeving zijn patiënten, ook joodse onderduikers. Zoon Lex heeft in 1940 bij de Grebbeberg gevochten en is actief in het verzet van de havenbaronnen (de politieke en commerciële elite van de Rotterdamse haven). Dochter Hilda is actief betrokken bij meerdere verzetsgroepen in Amsterdam, onder meer bij het kunstenaarsverzet.
Kort na het overlijden van haar man wordt De Vogelenzang in beslag genomen als onderkomen voor de regionale Wehrmachtcommandant. Hij is overdag werkzaam in de in beslag genomen Willem de Zwijgerkazerne in Wezep. Mevr. Tjeenk Willink kan in het linker deel van het huis blijven wonen. Onder de leegstaande paardenstal achter het landhuis is een schuilplaats gemaakt. Daar maakt het verzet regelmatig gebruik van: meerdere gezochte personen, onder hen joden, duiken hier onder. De meesten voor enkele dagen.
De boerenbevolking van Hattemerbroek waardeert haar zeer en brengt haar ook nog na de oorlog melk en andere boerderijproducten. Zoon Bert spreekt pas in de jaren negentig voor het eerst uitgebreid over zijn belevenissen als huisarts in de oorlogstijd in Oldebroek en omgeving. Deze belevenissen zijn opgenomen in het boek Oldebroek in oorlogstijd. Schuilplaats voor vreemdelingen.
Bronnen:
- J.W. Tjeenk-Willink, Ruurlo
- Interview J.W. Tjeenk Willink in: Ludmilla van Santen Hattemerbroek, Treinbeschieting 20 juni 1944 (2020, website Mijn Genea)
- Visser, A. (red.), Oldebroek in oorlogstijd. Schuilplaats voor vreemdelingen (Wezep 1994)