Dinsdag t/m zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur geopend

Elburg – Van Kinsbergenstraat 2 – A. van Delden

Eind oktober 1944 duikt Netty Sluijs uit Amsterdam onder bij de familie A. van Delden, Van Kinsbergenstraat 2 te Elburg. Van Delden is hoofd van het Instituut Van Kinsbergen. Zijn zoon Jan is lid van de verzetsgroep Old Putten en actief betrokken bij gewapend verzet.

Netty is in 1942 in Hulshorst gaan wonen bij haar zus Sara, zwager Mozes en hun drie kinderen, Carla, Enny en Henriëtte. Mozes Jacobs is ontslagen als gymleraar omdat hij joods is. Sara, Netty en de kinderen duiken begin 1943 onder. Mozes is actief in het verzet en wordt in april 1943 gearresteerd.

In mei 1943 duiken Netty en Sara onder in Het Verscholen Dorp in de bossen bij Vierhouten. De kinderen zijn elders ondergedoken: Carla op ’t Harde, Enny in Oldebroek en Henriëtte in Zwolle. Op 29 oktober 1944 wordt Het Verscholen Dorp ontdekt. Netty vlucht met Sara naar de familie Bakker in Nunspeet. Enkele dagen later krijgen beiden een onderduikadres in Elburg. Nettie bij de familie Van Delden, Sara bij de familie Zoet.

Netty overleeft de oorlog in Elburg. Haar zus en de kinderen overleven de oorlog ook. Haar zwager Mozes Jacobs is op 9 juli 1943 vermoord in Sobibor.

Bronnen:

  • Oudheidkundige Vereniging Arent thoe Boecop, Oorlogsherinneringen uit Elburg (Ermelo, 1995)
  • Reformatorisch Dagblad, Joods meisje overleefde oorlog op onderduikadres in ’t Harde. 5 mei 2011
  • Thijssen, Jeroen, Het verscholen dorp. Ondergronds op de Veluwe 1943-1944 (Amsterdam 2020)