Dinsdag t/m zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur geopend

‘Ik ben zo dankbaar dat ik In Elburg en Oldebroek kon onderduiken’

‘Onderduikmeisje’ Maud Dahme-Peper (88) overhandigde donderdagmiddag 1 augustus tijdens een bijeenkomst in de Sjoel een donatie ter waarde van 7500 dollar aan Museum Sjoel Elburg. ‘Ik ben nog altijd zo dankbaar dat ik in Elburg en Oldebroek kon onderduiken, daardoor heb ik nu een grote familie in Amerika.’

Het is een feestelijke bijeenkomst in Museum Sjoel Elburg. Zowel leden van het bestuur, van de werkgroep educatie, van de Stichting Vrienden van Museum Sjoel Elburg als belangstellende vrijwilligers en betrokkenen uit Elburg wachten op de komst van de 88-jarige Maud Dahme-Peper. En zij arriveert, in gezelschap van Marja de Bolster die haar immer begeleidt op haar reizen door Nederland.

Bewustwording
Maud en haar zusje Rita zaten tijdens de Tweede Wereldoorlog ondergedoken in Elburg en Oldebroek en maakten in 1945 hier de bevrijding mee, aldus historicus Willem van Norel in een korte schets over ‘lieve Maud’, met wie hij al lange tijd nauwe contacten onderhoudt. Na de oorlog emigreerden de zusjes Peper met hun ouders naar Amerika, waar Maud haar leven lang wijdde aan de bewustwording van wat Joden in de Tweede Wereldoorlog werd aangedaan: uitsluiting, antisemitisme en moord. Uit handen van Herman Spek krijgt Maud een ontroerend schilderijtje cadeau met een afbeelding van het bekende doek van Elburg van Cornelis Springer. De vader van Herman Spek werd in de oorlog werd opgepakt en keerde nooit terug.

Jongeren
Voor haar levenslange missie kreeg Maud Dahme-Peper de Lifetime Achievement Award van de Russell Berrie Foundation. Ze vertelt dat ze niet lang na hoefde te denken over de bestemming van het bedrag dat aan de Award verbonden is: Museum Sjoel Elburg. Het geld is bestemd voor educatieve activiteiten van de werkgroep educatie van het museum. Onder de paraplu van deze werkgroep ontvangen jaarlijks gemiddeld 1100 leerlingen van het basis- en voortgezet onderwijs een gastles over de geschiedenis en het hier en nu van Joodse mensen.

Donatie
Buiten, op de klinkers van de Graaf Hendriksteeg tegen het decor van Museum Sjoel Elburg, overhandigt Maud Dahme-Peper een symbolische cheque ter waarde van 7.500 dollar aan Jan van Dijken, penningmeester van het bestuur van Museum Sjoel Elburg. Van Dijken bedankt Maud Dahme-Peper bijzonder hartelijk en schenkt haar als blijk van waardering feestelijk ingepakte bonbons. Uieraard is dat met een knipoog naar haar biografie ‘Chocolate, the Taste of Freedom’ dat in 2022 werd vertaald en verkrijgbaar is in de plaatselijke boekhandel en in de museumwinkel van Museum Sjoel Elburg.

Tot volgend jaar 19 april
Maud Dahme-Peper, in Amerika bekend als Maud Peper Dahme, komt nagenoeg elk jaar naar Europa met een groep Amerikanen. Zij reist dan plaatsen af waar de Holocaust diepe sporen heeft nagelaten, denk aan Auschwitz. Maandag deed zij Museum Sjoel Elburg aan met een dertigtal Amerikanen. ‘Ik vind het zo mooi om terug te komen in Oldebroek en Elburg’, zegt ze. Dankzij de mensen bij wie zij kon onderduiken, heeft Maud nu een grote familie in Amerika. Zij is daar ‘dankbaar voor, dankbaar ook voor het museum en het verhaal wat in Museum Sjoel Elburg nog altijd wordt doorverteld’, namelijk dat wat Joden in de Tweede Wereldoorlog is overkomen nooit meer mag gebeuren. Bij leven en welzijn hoopt ze 19 april 2025 ‘weer hier te zijn’, dat is in het jaar waarin tachtig jaar vrede en bevrijding wordt herdacht.

Klik hier voor de toespraak van Maud Dahme-Peper.