Dinsdag t/m zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur geopend

Voor het eerst Holocaustherdenking in Elburg

Donderdag 27 januari 2022 wordt in Elburg voor het eerst de Holocaustherdenking gehouden. De organisatie ligt in handen van Museum Sjoel Elburg. Medewerking wordt verleend door de gemeente Elburg en leerlingen van het Van Kinsbergen college. Vanwege de coronamaatregelen is er geen publiek uitgenodigd.

Het programma van de Holocaustherdenking in Elburg ziet er als volgt uit:
datum                              donderdag 27 januari 2022
aanvang                          16.00 uur
waar                                 joodse begraafplaats
opening                           Jan Swager, voorzitter bestuur Museum Sjoel Elburg
toespraak                        Jan Nathan Rozendaal, burgemeester van Elburg
opvoering                        theaterklas Van Kinsbergen college
namen                             worden voorgelezen
leggen van steentjes     allen

Deze herdenking vindt plaats met inachtneming van de coronamaatregelen, publiek is vanwege de coronamaatregelen niet uitgenodigd.

Idee
Het idee ontstond bij Bep de Waard-Ruijs, lid van de tentoonstellingscommissie van Museum Sjoel Elburg en kenner van de geschiedenis van de joden in Elburg. Zij legde de vraag neer bij het bestuur van Museum Sjoel Elburg of mogelijk was op plaatselijk niveau de Holocaust te herdenken. Haar voorstel werd opgepakt en uitgewerkt door de bestuursleden Jan Swager, Teun Breen en Gerard van der Velde.

Waarom 27 januari?
Op 27 januari 1945 werd concentratiekamp Auschwitz bevrijd. Daarom is deze datum door de Verenigde Naties aangewezen als internationale herdenkingsdag voor de Holocaust. Over de hele wereld vinden juist op deze dag herdenkingen plaats.

Amsterdam
Op zondag 30 januari 2022 is de jaarlijkse Nationale Holocaust Herdenking bij het Spiegelmonument ‘Nooit Meer Auschwitz’ in het Wertheimpark in Amsterdam. In verband met de voorbereidingen van de herdenking is het Wertheimpark gesloten voor publiek van zaterdag 29 januari 15.00 uur tot maandag 31 januari 13.00 uur.