Dinsdag t/m zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur geopend

Familie Stoffels schenkt uniek poppenwagentje aan Museum Sjoel Elburg

Voormalig inwoonster van Elburg Riet Stoffels (geboren in 1937) kwam donderdagmiddag 21 juli 2022 speciaal met haar zoon Piet Hein, haar dochter Liselot en haar schoonzoon Ruben vanuit Baarn naar Museum Sjoel Elburg (MSE) in Elburg om een uniek poppenwagentje te schenken. Aan dit kinderspeelgoed is een bijzonder verhaal verbonden.

Riet Stoffels werd op 24 juni 1937 geboren in het pand Noorderkerkstraat 17. Ze was de jongste van een gezin van negen kinderen: acht meisjes en een jongen. Vader Frank Stoffels (1893-1977) was schoenmaker. In 1938 verhuisde het gezin Stoffels naar de woning Ellestraat 22. Daar maakte de familie Stoffels de oorlogsjaren mee.

Winkel van Förster
Op haar derde verjaardag, op 24 juni 1940, nam moeder Reintje Elizabeth Stoffels-Schenk haar dochtertje Riet mee naar de winkel van Förster aan de Jufferenstraat. Daar kreeg Riet van haar moeder een prachtig poppenwagentje als cadeau. Riet was heel zuinig op haar kinderwagentje. Vaak stond het wagentje in de gang met een pop erin. Bijzonder was dat Riet soms de poes poppenkleertjes aandeed en in het poppenwagentje legde.

Waarom de winkel voorgoed gesloten bleef…
Na de bevrijding werd duidelijk dat de Joodse familie Förster de oorlog niet had overleefd. Janette Förster stierf in Kamp Vught. Haar broer Isidor en haar zussen Schoontje en Carolina bleken in 1943 in Sobibor te zijn vergast. De winkel bleef sinds de deportatie van de familie Förster (in april 1943) voorgoed gesloten.

Op zolder
Na het overlijden van haar ouders stond het poppenwagentje nog steeds op de zolder van het ouderlijk huis. Haar broer en zussen lieten het poppenwagentje voor Riet staan. Riet Stoffels deelde haar herinneringen aan de oorlog met historicus Willem van Norel. Daarbij kwam ook het verhaal van het kinderwagentje ter sprake. Dat leidde er uiteindelijk toe dat Riet het poppenwagentje wilde schenken aan Museum Sjoel Elburg.

Educatieruimte
Het bijzondere object krijgt een plekje in de Educatieruimte van Museum Sjoel Elburg. Voorzitter Bert Rodenburg van de werkgroep Educatie nam het poppenwagentje vol dankbaarheid uit handen van Riet Stoffels in ontvangst. Klik hier om meer achtergrondinformatie over de oorlogsherinneringen van Riet Stoffels is te lezen.