Dinsdag t/m zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur geopend

Expositie over Westerbork in Sjoel

Museum Sjoel Elburg presenteert van 10 februari 2025 tot en met 28 juni 2025 de expositie ‘Westerbork Ι ver weg Ι dichtbij’. Deze tentoonstelling confronteert ons met onvrijheid, gevangenschap en deportatie in een tijd waarin duidelijk is dat de tachtig jaar geleden verworven kostbare vrijheid lang niet meer vanzelfsprekend is.

Op de tentoonstelling ‘Westerbork Ι ver weg Ι dichtbij’ worden ook de minder bekende perioden van ‘Westerbork’ belicht. Centraal staat de ‘barak’, die herinnert aan de vele barakken van Westerbork, van waaruit al die duizenden op transport werden gesteld naar de vele kampen in het oosten. Ook de meeste Joodse inwoners van Elburg werden vanuit deze barakken gedeporteerd.

Leo Kok
Het werk van Joodse kunstenaar Leo Kok (1923-1945) brengt Westerbork scherp op het netvlies. Door zijn tekeningen weten we hoe het kamp er tijdens de oorlog uitzag en hoe mensen in de barakken leefden.

Jeltje Hoogenkamp
Jeltje Hoogenkamp (1946) verbeeldt in een reeks van 50 werken onder de titel ‘Ver Weg Dicht Bij’ het drama van de concentratiekampen. Zij maakte deze op basis van foto’s van Auschwitz-Birkenau uit een educatief project van een scholengemeenschap. Met verf, inkt, sjablonen en potlood veranderde zij de oorspronkelijke beelden in abstracte kunstwerken. Een kleine selectie van dit werk is hier te zien. De kunstenares wil met deze schilderijen de Holocaust onder de aandacht brengen van de generaties van nu en van de toekomst. ‘De geschiedenis van de Holocaust blijft een tijdloos onderwerp, de urgentie en actualiteit zijn adembenemend.’

Deze tentoonstelling wordt mede gerealiseerd door:
Provincie Gelderland, Herinneringscentrum Kamp Westerbork, gemeente Elburg, Stichting Museumstad Elburg, Stichting Vicarieën Elburg, Vfonds, Joods Cultureel Kwartier, Mediamuseum Beeld en Geluid.

Klik hier voor meer informatie.

Achter de sterren, Jeltje Hoogenkamp (1946), foto op forexplaat bewerkt met pen, potlood op papier 30 x 40 cm.

Kampgezicht met trein en deel van het ketelhuis, Leo E. Kok (1923-1945), aquarel (meerkleurig), getekend, Oost-Indische inkt, potlood. Collectie Joods Museum, Verzameling Leo Kok, bruikleen erven Kitty Nijstad-de Wijze.