Dinsdag t/m zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur geopend

Een en al liefde – Hebreeuwse gedichten van Clara Asscher-Pinkhof

Het bestuur van de Stichting Museum Sjoel Elburg presenteert 13 februari 2020 de dichtbundel Een en al liefde van Clara Asscher-Pinkhof, bekend van Danseres zonder benen en Sterrekinderen.

Clara Asscher-Pinkhof (Amsterdam 1896 – Haifa 1984) was een Nederlandse auteur. Al tijdens haar jeugd schreef zij liedjes en verhalen die gepubliceerd werden in tijdschriften voor kinderen. In 1919 trouwde ze met rabbijn Avraham Asscher. Ze vestigden zich in Groningen en kregen zes kinderen. Avraham stierf vier maanden na de geboorte van hun jongste kind. Clara bleef aanvankelijk in Groningen wonen. In de zomer van 1940 vertrok ze naar Amsterdam. Ze ging les geven op een meisjesschool. Op 26 mei 1943 werd ze opgepakt en naar Westerbork gebracht. Daar werkte ze in de wezenbarak en zorgde ze voor de kinderen die zonder ouders opgepakt waren. Ze werd in januari 1944 naar Bergen-Belsen getransporteerd. Daar had ze het geluk te behoren tot een groep joden die werd uitgewisseld met een groep Duitse tempeliers in Palestina.

Kleindochter
Clara Asscher-Pinkhof kennen we vooral als auteur van proza, niet van poëzie en dat maakt de bundel zo bijzonder. De niet eerder uitgegeven gedichten komen nu, 75 jaar na de Tweede Wereldoorlog, beschikbaar voor een breed publiek in een fraai vormgegeven publicatie. Esther Rozendaal-van Belle vertaalde de Hebreeuwse gedichten in het Nederlands en voorzag ze van commentaar. Esther Rozendaal overhandigt het eerste exemplaar van de dichtbundel aan mevrouw Naomi Betzer-Langer, kleindochter van Clara Asscher-Pinkhof.