Dinsdag t/m zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur geopend

‘Deskundige duiding’ in boek over Max van Dam

Tot en met 27 januari 2024 loopt in Museum Sjoel Elburg de tentoonstelling ‘Vastberaden en veelbelovend — Max van Dam, 1910-1943’. Gastconservator van deze expositie is Frederieke Jeletich-Visser. Zij schreef een boek over de kunstenaar Max van Dam, die in het vernietigingskamp Sobibor werd vermoord, een boek dat lovend wordt ontvangen.

Op de site van Traces of War staat een recensie van het gelijknamige boek. ‘Wanneer het tragische lot van Max van Dam in Sobibor centraal wordt gesteld, doet dat onvoldoende recht aan zijn korte, maar productieve kunstenaarscarrière’, meldt de recensent. ‘Jeletich-Visser vertelt zijn verhaal echter niet slechts omdat hij een Holocaustslachtoffer is, maar omdat ze bewondering heeft voor zijn werk en dat onder de aandacht wil brengen als eerbetoon aan hem en de andere Nederlandse Sobiborslachtoffers.’

Deskundige duiding
Ze neemt de lezer mee in de ontwikkeling van Max als kunstenaar tegen de achtergrond van de moeilijke en extreme tijd en omstandigheden waarin hij leefde en werkte. Met hulp van anderen wist ze tijdens haar onderzoek nooit eerder gepubliceerde foto’s en tekeningen en schilderijen te vinden. Bij het in haar boek afgebeelde werk geeft ze haar lezers deskundige duiding. ‘Vastberaden en veelbelovend’ is een fraai vormgegeven en prettig geschreven boek dat eer betoont aan Max van Dam, als slachtoffer van de Holocaust, maar bovenal als talentvol en bevlogen kunstenaar.

Het boek ‘Vastberaden en veelbelovend – Max van Dam, 1910-1943’ is te koop in de museumwinkel van Museum Sjoel Elburg. Het boek is een uitgave van WBooks en kost € 34,95.