Dinsdag t/m zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur geopend

Ceremoniële objecten van Jet Naftaniel-Joëls en Piet Cohen

Van 8 oktober 2021 tot en met 8 januari 2022 presenteert Museum Sjoel Elburg de tentoonstelling “Judaica² – ceremoniële objecten van Jet Naftaniel-Joëls en Piet Cohen”. Van Jet Naftaniel-Joëls zijn kunstobjecten van textiel en fibers te zien. Van Piet Cohen zijn de objecten vervaardigd uit zilver en roestvrij staal.

Beide joodse kunstenaars hebben een deel van hun oeuvre gewijd aan ceremoniële objecten voor joodse rituelen thuis en in de synagoge.

Jet Naftaniel-Joëls
Jet Naftaniel-Joëls (1950) werd aan de Rietveld Academie te Amsterdam opgeleid tot graficus en schilder. Aanvankelijk werkte ze als illustrator. Vanaf 1989 specialiseerde ze zich in het maken van ceremoniële kunstobjecten uit textiel. Deze kunstobjecten zijn tentoongesteld en aangekocht door verschillende nationale en internationale musea. In december 2011 was zij een van de kunstenaars die deelnamen aan de grote overzichtstentoonstelling over het jodendom in de Nieuwe Kerk te Amsterdam. Jet krijgt regelmatig opdrachten van particulieren.

Piet Cohen
Piet Cohen (1935) studeerde in Nederland voor meubelmaker en in Israël voor industrieel ontwerper. In 1960 rondde hij deze studie af in Amerika. In 1970 verhuisde hij terug naar Nederland, waar hij zijn eigen bureau begon voor het ontwerpen van consumptiegoederen. Tussen 1990 en 1991 gaf Piet les aan de Rietveld Academie in Amsterdam. Vanaf 1993 ontwikkelde hij zich tot toonaangevend ontwerper van moderne joodse ceremoniële objecten. Zijn ontwerpen zijn wereldwijd in diverse musea te bezichtigen.

Aanwezig
Jet Naftaniel-Joëls zal een aantal middagen van 13.00-16.00 uur aanwezig zijn in Museum Sjoel Elburg, zodat bezoekers haar kunnen ontmoeten. Dat zal zijn op de volgende middagen:
Zaterdag 23 oktober 2021
Zaterdag 13 november 2021
Woensdag 29 December 2021

Expositie
Speciaal voor deze expositie maakte cineast Frans Sellies van beide kunstenaars een korte documentaire waarin zij vertellen hoe hun werk tot stand komt. Ook geven zij een toelichting over enkele geëxposeerde objecten.