Dinsdag t/m zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur geopend

Opening tentoonstelling ‘Gestileerde emoties. Abstracties in acryl van Henny Leuven’

Van 10 februari tot en met 4 mei 2024 presenteert Museum Sjoel Elburg werk van Henny Leuven. Henny Leuven vertolkt met zijn abstracties persoonlijke gevoelens over het Joodse verleden, heden en toekomst.

Henny Leuven (1945) groeide op in Nederland, maar vertrok in de jaren zestig van de vorige eeuw naar Israël. Lange tijd al weer woont hij nu in Nederland. Enkele jaren geleden begon hij spontaan te schilderen. Hij wist zich geïnspireerd door de Israëlische beeldhouwer en schilder Menashe Kadishman (1932-2015). Hij maakte talloze schilderijen. De meeste ervan gooide hij naar eigen zeggen weg, maar hij bewaarde het werk waarin hij zijn ziel had gelegd. ‘Wat ik zag in mijn dromen, wat ik voelde en wat er was gebeurd.’

Krachtig
De inhoud van Leuvens geabstraheerde herinneringen gaan over het lot van het Joodse volk en over het jodendom in het algemeen. De vormgeving wordt gekenmerkt door een gestileerde werkwijze: de vormen van het uitgebeelde worden aangepast aan vereenvoudigde grondvormen. De schilderstijl in acryl op doek is uiterst nauwkeurig en ogenschijnlijk emotieloos – wat het werk krachtig maakt.

Elburg
Op het doek ‘Elburg’ ervaren we de geschiedenis van de stad in relatie tot de Joodse inwoners. Hier gebruikt Leuven onder meer motieven van de klederdracht die in vroeger tijden in Elburg werd gedragen, bij de Joden de motieven van een talliet. Opvallend is de Davidsster in scherven. Toch laat Leuven de blauwe Davidsster weer oprijzen, alsof de kunstenaar hoopt dat het weer kan worden zoals het was. Immers, je moet hoop houden voor de toekomst, dat er leven is voor de Joodse gemeenschap, niet alleen in Elburg maar overal ter wereld.

Aanwezig
Henny Leuven heeft ervoor gekozen om niet naar buiten te treden met zijn gestileerde emoties. Voor Museum Sjoel Elburg maakt hij een uitzondering en wordt zijn werk voor het eerst ontsloten voor het publiek. Op de zaterdagen van 24 februari, 30 maart en 13 april 2024 is Henny Leuven aanwezig in Museum Sjoel Elburg om een toelichting te geven op zijn schilderijen.

Voor 1 euro koopt u in Museum Sjoel Elburg een boekje over Henny Leuven en de schilderijen die in Museum Sjoel Elburg te zien zijn.