ELBURG – Voor een groot publiek – de zaal in de Ichthuskerk was bijna te klein – heeft de bekende journalist en programmamaker Ad van Liempt op woensdag 8 januari jl. verteld over de verschrikkelijke ervaringen van Selma Wijnberg, het Zwolse meisje, dat het vernietigingskamp Sobibor heeft overleefd. De Vrienden van het Museum Sjoel Elburg hadden Van Liempt uitgenodigd in verband met de dubbeltentoonstelling over Sobibor, die deze maand nog te zien is in Museum Sjoel Elburg (Er reed een trein naar Sobibor) en in Museum Elburg (Geheugen van de grond).
Het joodse meisje Selma Wijnberg werd in 1922 in Groningen geboren maar groeide opin Zwolle, waar haar ouders een kosjer hotel runden. Hier konden met name joodse veehandelaren overnachten. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd ze uiteindelijk in Utrecht opgepakt en via de kampen Vught en Westerbork naar het vernietigingskamp Sobibor gedeporteerd. Als door een wonder overleefde ze samen met haar Poolse vriend Chaim Engel de hel van Sobibor. Tijdens de opstand op 14 oktober 1943 wisten beiden te ontsnappen en vonden acht maanden lang ‘onderdak’ op een zolder boven een paardenstal op het Poolse platteland. Daar wachtten ze onder erbarmelijke omstandigheden de bevrijding door de Russen af. Het verhaal over de ontberingen en omzwervingen is aangrijpend, maar nog aangrijpender is het verhaal over de kille ontvangst bij de terugkeer in Nederland.
Ad van Liempt was ooit zo onder de indruk van het levensverhaal van de Zwolse Selma Wijnberg, dat heeft haar opgezocht in Amerika, waar zij nu woont. Hij schreef er in 2010 een boek over en maakte een documentaire. Over dat bijzondere maar bizarre levensverhaal kwam Van Liempt nu in Elburg vertellen, ‘opdat we het niet vergeten maar doorgeven met name aan jongeren’. Onder de ruim 180 toehoorders bevonden zich maar liefst zestig leerlingen van sg. De Nuborgh, locatie Lambert Franckens. Dezen maakten ijverig aantekeningen voor een opdracht die ze in het kader van de lessen geschiedenis moesten maken.