In het kader van Veluwe Remembers (de herdenking van 80 jaar vrijheid) stelt de provincie Gelderland subsidiegelden ter beschikking om scholieren van het middelbaar onderwijs kamp Westerbork te bezoeken. Donderdag 16 januari 2025 was het zover en vertrok een bus met 35 Veluvine-scholieren vanuit Nunspeet naar Westerbork. Onderstaand een verslag.
Op 16 januari bezochten 35 leerlingen uit Nunspeet van klas 3 havo/vwo van locatie Veluvine van het Nuborgh College de kampplaats van Westerbork. Dit gebeurde in het kader van Veluwe Remembers ‘80; de herdenking dit jaar van het einde van de Tweede Wereldoorlog. De provincie Gelderland heeft hiervoor subsidiegelden ter beschikking gesteld die door Museum Sjoel Elburg gebruikt worden om scholieren naar Westerbork te laten gaan.
Gerda en Johnny
Allereerst werd op school een presentatie over kamp Westerbork bekeken en werd in tweetallen gewerkt uit een boekje met allerlei hoofdstukken die betrekking hadden op de vervolging van Joden in de Tweede Wereldoorlog op de Noordwest-Veluwe. De leerlingen konden in dit boekje onder meer lezen over de 9-jarige Gerda Steinhauer die een paar jaar in Elburg woonde en in Auschwitz is vermoord, evenals haar ouders. Ook over de 6-jarige Johnny Meijers werd verteld. Hij is samen met zijn vader Arend vermoord bij de ontsnapping in 1944 uit het Verscholen Dorp bij Vierhouten. Zijn zus Suzelien en moeder Willy wisten wel te ontsnappen en zaten tot het einde van de oorlog ondergedoken in Elburg.
Klaartje
Een ander hoofdstuk dat gekozen kon worden ging over de 26-jarige Klaartje de Hond uit Elburg die met haar hele gezin van vijf personen in Auschwitz-Birkenau is vermoord. Ze is nog getrouwd in Westerbork met haar verloofde Salo West uit Groningen die er ook gevangen zat. Ze zijn slechts drie weken getrouwd geweest.
Leni, Victorina
Gelukkig kon er ook gelezen worden over de 17-jarige Leni Duijzend die wel uit het Verscholen Dorp wist te ontsnappen en na een onderduik in Elburg na de oorlog terugkeerde naar haar woonplaats Amsterdam waar ze arts werd. Victorina Roosje Jacobs, eveneens uit Amsterdam, kwam na haar onderduik in de gemeente Oldebroek op 5 mei 1945 naar het bevrijde Elburg gelopen om daar, voor het huis van haar oma aan de Vischpoortstraat 1, te horen dat bijna haar hele familie was vermoord. Zowel Leni als Victorina mocht heel oud worden.
Werkkamp
Weer een ander hoofdstuk ging over het Joodse werkkamp ‘De Bruine Enk’, aan de Hullerweg in Nunspeet. In de nacht van 2 op 3 oktober 1942 werden daarvandaan ruim 60 Joden via station Nunspeet naar Westerbork gebracht. Slechts enkelen overleefden de kampen.
Kampplaats
Na ruim een uur werken stapten de scholieren in de bus om op de kampplaats van Herinneringscentrum Kamp Westerbork een aantal opdrachten te maken. Die gingen onder andere over de woning van kampcommandant SS’er Gemmeker, het monument van de 102.000 steentjes (het aantal Joodse slachtoffers), de strafbarak waar Anne Frank gevangen heeft gezeten (een soort strafkamp binnen kamp Westerbork) en ook over het Nationale Monument met de omhoog wijzende spoorrails. Ook hier waren de leerlingen een uur actief bezig.
Onder de indruk
Na wederom de 3 kilometer afstand tussen de kampplaats en het parkeerterrein te hebben gelopen werd koers gezet naar Nunspeet. De leerlingen waren onder de indruk van deze dag en gaven aan het zeer te waarderen dat ze op deze plaats geweest waren. (Tekst Teun Breen, werkgroep educatie Museum Sjoel Elburg)