Zaterdag 5 oktober 2024 werd in Museum Sjoel Elburg de tentoonstelling ‘Licht en Leven’ met werk van Heather en Wiert Douglas geopend. Heather en Wiert zijn bekend door de Bijbelse beelden die ze in hun kunst gebruiken: ladders die tot de hemel reiken, menora’s, engelen, duiven, olijfbomen, bloemen en boekrollen.
Heather Douglas (1949) volgde op de Academie de specialisatie keramiek. Na deze opleiding gaf ze les in handenarbeid en tekenen, ook ging ze aan de slag als schilder. De laatste jaren legt ze zich weer meer toe op keramiek. Zij steekt traditionele beelden zoals de menora en chanoeka in ‘een nieuw jasje’ en doet dat in de schitterendste pasteltinten. Met haar dansende kandelaartjes maakt ze furore. Jesaja 60:2 inspireerde Heather tot het maken van de menora als het beeld van Gods licht dat eeuwig brandt. Heather: ‘Dat licht van God omringt ons en is in ons. Zo mogen wij ook lichtdragers zijn.’ Met haar werk wil Heather hoop, troost en bemoediging bieden. Op de tentoonstelling zijn te zien: menora’s, chanoeka’s, vazen, schalen en lichttorens.
Zelfbeeld
Bij Wiert Douglas (1948) gaat het vooral om de vertolking van ideeën naar aanleiding van verhalen uit de Bijbel. Een voorbeeld daarvan is het schilderij van Mefiboseth, die verlamd is aan beide benen en een negatief zelfbeeld heeft. Toch wordt hij door koning David vorstelijk ontvangen en heeft hij van hem, in tegenstelling tot wat hij denkt, niets te vrezen en mag hij aan de koningstafel plaatsnemen. Zo hoeven ook wij, mensen, ons niet te focussen op onze tekortkomingen, maar mogen we juist omhoog kijken. Wiert: ‘Als ik in de Bijbel lees, groeien er haast vanzelf verhalen dat ik op linnen of papier probeer over te brengen. Ook kan ik, als ik bijvoorbeeld in het bos wandel, geraakt worden door het licht wat er door de bomen naar beneden valt. Bij mij wekt dit meteen associaties op met het volk Israël dat in de woestijn loofhutten maakte - door het dak heen zagen de Israëlieten nog steeds de sterren, de maan, het licht en de zon.’
De expositie ‘Licht en Leven’ is te zien tot en met 25 januari 2025.