Dinsdag t/m zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur geopend

Volgend jaar in Jeruzalem

Aquarellen van Marc de Klijn en keramische objecten van Henny van Hartingsveldt

Van 27 april tot en met 22 september 2013 is in Museum Sjoel Elburg een presentatie te zien van recent werk van kunstenaars Marc de Klijn (1939, Laren NH)en Henny van Hartingsveldt (1952, Lisse). In diezelfde periode verhuizen zij van Kampen naar Israël, het land waarin naar hun stellige overtuiging de ‘God van de Bijbel’ nog steeds aan het werk is. De geëxposeerde werken getuigen van hun vakmanschap en hun passie voor hun nieuwe thuisland.

Marc de Klijn en Henny van Hartingsveldt
Marc de Klijn en Henny van Hartingsveldt wonen sinds 1991 in Kampen. Daar was Marc docent aan de kunstacademie. Aanvankelijk schilderde hij figuratieve landschappen in aquarel, maar in de jaren tachtig veranderde zijn stijl en maakte hij geheel abstracte landschappen.  Henny maakt handgevormde keramische objecten met het leven als belangrijk thema. Na een reis naar Auschwitz ontstond een groot aantal werken over de holocaust. Vanuit de joodse achtergrond voelen Marc en Henny zich daar sterk mee verbonden. In 1998 werden deze werken voor het eerst geëxposeerd. De laatste jaren werken Marc en Henny vooral in Israël. Sommige van hun werken zijn sterk visionair.

Volgend jaar in Jeruzalem
De titel van de tentoonstelling verwijst naar het ‘lesjana haba biroesjalajiem’ (Volgend jaar in Jeruzalem) dat jaarlijks met Pesach aan seidertafels over de hele wereld wordt uitgesproken. Daarmee wordt uitdrukking gegeven aan de wens van joden in de diaspora om terug te keren naar hun vaderland. Voor Marc en Henny wordt die wens in 2013 realiteit. De tentoonstelling in Museum Sjoel Elburg markeert een belangrijk moment in hun leven en werk.