Elburg – Vijfenzeventig foto’s– in zwart-wit afgedrukt – van oude synagogen in Nederland van cineast en fotograaf Willy Lindwer zijn vanaf 8 oktober 2010 te zien in museum Sjoel Elburg. De tentoonstelling is geopend door mr. drs. Gerrit-Jan Wolffensperger, vice voorzitter van de stichting Sem Presser Archief.
Willy Lindwer, gelauwerd fotograaf, cineast en auteur, heeft prachtige foto’s gemaakt van synagogen in Nederland. Ze worden geëxposeerd op de vrouwenvleugel van de Elburgse Sjoel. Op de verstilde foto’s van synagogen van bijvoorbeeld Zwolle, Zutphen, Kampen, Groningen , Leiden en Elburg is goed te zien dat de exterieurs vaak werden opgetrokken in verschillende zogenaamde neostijlen. Ze zijn herkenbaar als synagogen door Hebreeuwse opschriften of de zespuntige Davidsster. Het interieur is vaak eenvoudig: een zaalbouw met aan de korte zijden tegenover elkaar de ark en de vrouwengalerij.
Van alle synagogen in Nederland is nog een derde als synagoge in gebruik. De andere panden zijn expositieruimte, cultureel centrum, winkel of kerk. Veel van deze synagogen werden gebouwd na de burgerlijke gelijkstelling in 1796 toen de Joden zich overal vrij mochten vestigen.
Willy Lindwer
Willy Lindwer (Amsterdam, 1946) cineast, publicist, en fotograaf verwierf internationale erkenning met zijn documentaiere films over de Holocaust en Israël. In de VS werd zijn documentaire ‘De Laatste Zeven Maanden van Anne Frank’ bekroond met een Emmy Award en in Nederland hij een Gouden Kalf voor zijn documentaire over Joodse oorlogspleegkinderen: ‘Kind in Twee Werelden’.
Opening fototentoonstelling Willy Lindwer
Elburg, 7 oktober 2010
Gerrit Jan Wolffensperger bij de opening :
“Sjoel is de parel in de kroon van het cultureel erfgoed van Elburg!”
Willy Lindwer over de opening bij Sjoel Elburg:
“Het was een heel waardige en plezierige middag. Ik ben erg onder de indruk van het prachtige museum. Ik hoop dat veel scholen en kinderen hiervan kennis zullen nemen.
Willy Lindwer over de foto’s:
“Het typische Nederlandse dorpje of stadje, gefotografeerd via de synagoge. Het typisch Nederlandse landschap waarin het joodse leven zich heeft afgespeeld en waarin de sjoel centraal stond. Dat was de opzet van mijn foto’s en ik ben zeer verheugd dat het nu voor het publiek hier te zien is. Het is een hommage aan dat bijzondere medieneleven dat eeuwenlang in Nederland heeft bestaan.”
Theo van Ledden, voorzitter van het bestuur van de Sjoel:
“De tentoonstelling is zowel boeiend als tot nadenken stemmend.”
Boek bij de tentoonstelling
Bij de tentoonstelling is het boek Synagogen van Nederland van Edward van Voolen en Paul Meijer te koop, waarin de geëxposeerde foto’s zijn afgebeeld. Deze prachtige inventarisatie van alle synagogen in Nederland met een historische inleiding is voor slechts € 10,– te koop in de museumwinkel.