Dinsdag t/m zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur geopend

SAL MEIJER

Van 11 januari tot 4 mei 2019 is in Museum Sjoel Elburg werk te zien van Salomon (Sal) Meijer, bekend als schilder van stadsgezichten, boerderijen, stillevens en katten.
Meijer beschouwde schilderen als een ambacht en noemde zijn werk ‘schilderstukjes’.

Deze tentoonstelling is gerealiseerd in samenwerking met drs. Edward van Voolen!

Elburg
Sal Meijer is in 1877 geboren in de Amsterdamse Jodenbuurt. Op dertienjarige leeftijd wordt hij, net als zijn beide ouders, diamantbewerker. Tekenen en schilderen zijn echter zijn grote passie. Op zijn zesendertigste besluit hij de diamantwereld vaarwel te zeggen en zich geheel aan het kunstenaarschap te wijden. Begin jaren dertig verhuist hij met zijn vrouw, zes katten en schildersezel naar Blaricum. Sal Meijer sluit vriendschap met de uit Elburg afkomstige joodse kunsthandelaar Aäron Vecht (1886-1965). Deze koopt regelmatig werk van hem aan en toont dat in zijn Kunstzaal aan het Rokin. Ook neemt hij Sal mee naar Elburg om karakteristieke plekjes te schilderen.

Tweede Wereldoorlog
In de Tweede Wereldoorlog krijgt Sal Meijer een beroepsverbod opgelegd. Dankzij zijn huwelijk met een uit Duitsland afkomstige niet-joodse vrouw en een doktersattest vanwege een hartkwaal wordt hij vrijgesteld van deportatie. Na de oorlog krijgt Meijers werk in toenemende mate erkenning. Zijn etsen en schilderijen zijn te zien in een aantal noemenswaardige exposities in binnen- en buitenland. Sal Meijer overlijdt in 1965 en wordt begraven op de joodse begraafplaats in Muiderberg.

Expositie
Sal Meijers werk geniet nog steeds grote populariteit, ook onder particuliere verzamelaars. Een aantal van hen heeft voor deze tentoonstelling schilderijen en etsen beschikbaar gesteld. In een korte film schetst Felix Beekman – diens oma was een zus van Sal Meijer – een beeld van het leven van de kunstenaar.
Een kijkwijzer – speciaal voor de expositie gemaakt – belicht aan de hand van veertig tentoongestelde werken het kunstenaarschap van Sal Meijer.