Dinsdag t/m zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur geopend

Ruud Bartlema

Beelden van joodse mystiek

Van 22 april tot en met 27 augustus 2016 zijn in Museum Sjoel Elburg dertig werken te zien van beeldend kunstenaar en leraar joodse mystiek Ruud Bartlema (1944).

Schilderende dominee

In de jaren zestig van de vorige eeuw werd Ruud Bartlema opgeleid aan een van de Vrije Akademies in Amsterdam door o.a. Maarten Krabbé. Ondertussen studeerde hij in diezelfde plaats theologie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij startte zijn loopbaan als dominee in de pastorie van Nuenen, waar Theodorus van Gogh een van zijn voorgangers was en diens zoon Vincent een tijdje zijn atelier heeft gehad. In zijn vrije tijd maakte Bartlema er olieverfschilderijen in figuratieve stijl en in een nogal donker kleurenpalet.

Poëzie en literatuur

Van begin af aan vormen poëzie en literatuur een belangrijke bron van inspiratie voor Bartlema’s schilderkunst. In de loop der jaren ontstonden er series schilderijen rond de poezie van Hans Andreus en Huub Oosterhuis, maar ook rond het gedachtengoed van de joodse denker Martin Buber waar Ruud Bartlema al tijdens zijn studietijd mee in aanraking kwam. De bestudering van de joods mystieke tradities van het chassidisme ontsloot voor hem een onuitputtelijk reservoir van beelden die resulteerden in series tekeningen, etsen en schilderijen rond de mystieke betekenis van de Hebreeuwse letters, Buber’s Chassidische vertellingen en de 72 Godsnamen. Het is dit door de joodse mystiek geïnspireerde werk dat wordt geëxposeerd in Museum Sjoel Elburg.

Verschillende materialen en uiteenlopende technieken

In de loop der jaren verruilde Bartlema de olieverf voor acrylverf en zeefdrukinkt die hij in verschillende lagen over elkaar opbrengt op houten panelen. Door gebruik te maken van de specifieke eigenschappen van de verschillende verfsoorten en van sjablonen weet hij diepte in zijn schilderijen  aan te brengen en komen de heldere kleuren die hij voor zijn werk gebruikt nog beter tot hun recht.
Naast picturale kunst maakt Ruud Bartlema ook ruimtelijk werk. In zijn keramiek valt de cylindrische en opengewerkte vorm op.

Korte fimpjes en lezing

Op de tentoonstelling geeft Ruud Bartlema in een aantal korte filmpjes een toelichting op zijn manier van werken en de tentoongestelde werken. Wilt u hem liever persoonlijk ontmoeten? Dat kan!
Op zaterdag 9 juli om 15.00 uur geeft Ruud Bartlema een lezing over zijn werk in Museum Sjoel Elburg.  Aan het bijwonen van deze lezing zijn – buiten de entree tot het museum – geen extra kosten verbonden. In verband met de beperkte ruimte is vooraf aanmelden noodzakelijk. Dat kan door vóór 1 juli een e-mail te sturen aan info@sjoelelburg.nl, o.v.v. lezing Ruud Bartlema. Vergeet niet daarbij uw contactgegevens te vermelden en het aantal personen waarmee u de lezing wilt bijwonen.