Dinsdag t/m zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur geopend

THEMA’S UIT DE THORA

Quilts van Marlene Sanders

11 mei t/m 26 augustus 2017

De kleurrijke, handgemaakte quilts van de joodse kunstenares Marlene Sanders (1948) zijn geïnspireerd op markante momenten uit het heden en verleden in de eeuwenoude joodse traditie en op diepgaande studie van de thora. Ze zijn niet bedoeld als dekens voor op het bed, maar het zijn ‘art quilts’ die de functie hebben van schilderijen aan de wand.

Achtergrond

Marlene Sanders is geboren in Panama, bracht haar jeugd door op Curaçao en woonde sinds haar 23ste in Amsterdam. In 2015 vertrok zij naar Jeruzalem, waar zij samen met haar man haar bestemming heeft gevonden. Aanvankelijk had Marlene haar hart verpand aan het poppentheater. Ze maakte alle poppen zelf en leefde zich helemaal uit met allerlei joodse onderwerpen. Toen ze op een dag met haar poppen het scheppingsverhaal speelde, dacht een van de kinderen dat de poppenspeler de Schepper was. Marlene begon te twijfelen en ging te rade bij een gezaghebbende rabbijn. Deze verbood haar nog langer poppen te maken. Dat betekende het einde van haar poppentheater. Juist in die tijd ontmoette ze een mevrouw die een quilt had gemaakt. Zo ontstond een nieuwe passie en kon Marlene haar creativiteit weer kwijt.

Diepgaande studie

De quilts van Marlene Sanders berusten niet alleen op een diepgaande studie van de thora, maar ook op de vele toelichtingen die joodse commentatoren hierop gegeven hebben. Marlene: ‘Als ik in de thora een zin lees die ik niet begrijp, dan zoek ik het commentaar daarop. Als ik de uitleg heb gevonden, dan zoek ik verder naar nog een uitleg en nog een uitleg. Soms liggen er wel twintig boeken op tafel. Bij het lezen van een mooi stuk ontstaat er soms een plaatje in mijn hoofd. Na de sjabbat ga ik daarmee verder. Het is een uitdaging om dat zo te doen dat de afbeelding binnen de joodse wet blijft, binnen de halacha.’

Museum Sjoel Elburg

Het is voor het eerst dat de quilts van Marlene Sanders in Nederland worden tentoongesteld. De tentoonstelling Thema’s uit de thora wordt in Museum Sjoel Elburg aangevuld met religieuze en museale objecten die een relatie hebben tot het bestuderen van de thora.