Dinsdag t/m zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur geopend

Onderweg

Beeldend werk van Hanna Oren-Huppert

Van 1 september 2016 tot en met 7 januari 2017 presenteert Museum Sjoel Elburg ruim vijftig beelden van de joodse kunstenares Anna Oren-Huppert.

Altijd onderweg

Hanna Oren-Huppert is in 1946 geboren in Rusland, tijdens de treinreis terug richting Polen, waar haar ouders tijdens de Tweede Wereldoorlog heen waren gevlucht.
Na enkele jaren van omzwervingen door Europa, is zij in 1949 samen met haar ouders naar Israel vertrokken. Daar heeft ze haar middelbare school, militaire dienst en universitaire opleiding doorlopen.
Als medisch sociologe is ze aan de Universiteit van Utrecht gepromoveerd. Na daarna opnieuw een periode in Israel te hebben gewoond, is ze in 1984 na de Libanon-oorlog met haar man en vier kinderen naar Nederland teruggekeerd.

Onderhandelen met de materie

Hanna Oren is in 1985 als autodidact begonnen met het maken van beelden. Ze werkt voornamelijk met grove chamotte klei en was (voor brons), maar ook met cement en granito. Het liefst werkt ze met klei. Dit materiaal boeit haar door zijn eigen wil: “Je kunt het niets opleggen, een onderhandelingsproces moet plaatsvinden, wil je wat opbouwen. Mijn werk is mijn handschrift, mijn werk is een uitbeelding van mijzelf. Ik ben een vrouw, ik ben joods en ik werk vanuit mijn eigen belevingswereld, vanuit mijn gevoel. Mijn woede, mijn angst, mijn ontspanning, mijn trots, mijn onwetendheid, mijn onmacht, emoties van genegenheid, van steun zoeken bij elkaar, beeld ik uit”.
In de periode waarin het fysiek niet meer mogelijk was met zware klei te werken, ontdekte zij min of meer vanzelf de mogelijkheden van materialen uit de natuur en zogenaamd 'waardeloos materiaal'.
Hieruit ontstonden nieuwe, vaak intieme en kwetsbare, werken. 

Vlucht en vertrouwen

In het werk van Hanna Oren komen twee belangrijke elementen uit haar leven samen. Enerzijds trekken vanuit haar eigen verleden beelden van hedendaagse oorlogsgevolgen haar aandacht. Zo verbeeldt ze vluchtelingen te voet, overvolle vluchtelingenboten, rijen vluchtende mensen, in Afrika, Srebrenica, Albanië, of waar dan ook. Altijd onderweg. Anderzijds straalt haar werk – dat vaak bestaat uit vrouwfiguren – een omhelzende en oer-aardse vrouwelijke kracht en rust uit.
Speciaal voor deze tentoonstelling maakte Frans Sellies een korte documentaire over Hanna Oren-Huppert waarin zij verteld over haar leven en werk.