Dinsdag t/m zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur geopend

Minje van Sam Drukker, een eerbetoon aan overleving

Van 20 september 2019 t/m 4 januari 2020 presenteert Museum Sjoel Elburg de expositie Minje van de excellente schilder Sam Drukker (1957). Deze intieme en indringende tentoonstelling bestaat uit tien geschilderde portretten van joodse mannen die de Tweede Wereldoorlog nog bewust hebben meegemaakt, en uit zestien getekende voorstudies in inkt op papier.

Sam Drukker heeft de mannen in 2012 in de schilderijen bijeengebracht en daarmee een verdwijnende generatie nog net op tijd vastgelegd. Met de Jiddische titel Minje (minyan in het Hebreeuws) verwijst Sam Drukker naar het minimumaantal van tien joodse mannen dat nodig is voor een joodse gebedsdienst. Het staat symbool voor een gemeenschap, die bij vreugde en verdriet samenkomt en elkaar steunt. Sam Drukkers Minje laat zien hoe belangrijk het is bij een gemeenschap te horen. Zijn portrettenserie is daarmee een eerbetoon aan de joodse traditie en aan ‘overleven’.

Joodse identiteit
Tegelijkertijd is de serie ook een uitdrukking van de zoektocht naar zijn eigen identiteit. Want, ondanks een humanistische, niet-joodse opvoeding, komt hij er op jonge leeftijd achter dat het grootste deel van zijn vaders kant van de familie vermoord is in de oorlog. Op dat moment start de zoektocht naar zijn joodse identiteit. Over deze zoektocht vertelt Sam Drukker openhartig in de korte documentaire Minje van Moranni te Winkel die doorlopend op de tentoonstelling wordt vertoond.

Lezingen
Op zaterdag 5 oktober en zaterdag 16 november van 17.00 tot 18.00 uur geeft Sam Drukker een lezing over zijn werk. In een open gesprek geeft hij een toelichting op zijn manier van werken en vertelt hij over zijn ontwikkeling als schilder, vanaf zijn opleiding aan Academie Minerva tot aan zijn meest recente werk. Na afloop van de lezing leidt Sam Drukker de deelnemers rond op de tentoonstelling.
De kosten voor het bijwonen van deze lezing zijn 5 euro per persoon, plus de gebruikelijke entreeprijs van het museum. In verband met de beperkte ruimte is vooraf aanmelden noodzakelijk om te lezing bij te kunnen wonen. Dat kan door vóór een week voor de betreffende lezing een e-mail te sturen aan info@sjoelelburg.nl, o.v.v. lezing Sam Drukker. Vergeet niet daarbij uw contactgegevens te vermelden, plus de datum waarop en het aantal personen met wie u de lezing wilt bijwonen.

Dank
Met dank aan het Joods Historisch Museum in Amsterdam dat de serie ‘Minje’ aankocht in 2015 en deze tentoonstelling tijdelijk in bruikleen heeft gegeven aan Museum Sjoel Elburg.