Dinsdag t/m zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur geopend

Sjier Hasjiriem

Van 11 mei tot en met 14 september 2019 is in Museum Sjoel Elburg werk te zien van textielkunstenares Jackie Howard (1957) en beeldhouwer Feico Hajonides (1959). Beiden hebben vanuit hun persoonlijke beleving het bijbelboek Hooglied verbeeld. De luchtige vezels van de doeken en het stoere, aardse brons van de beelden vullen elkaar wonderwel aan.

Het boek Hooglied heet in de Hebreeuwse bijbel Sjier Hasjiriem: het lied der liederen, wat zoveel betekent als het mooiste of beste lied. Maarten Luther vertaalde deze naam als ‘Das Hohelied’, en in Nederlandse bijbelvertalingen heet dit boek nog steeds Hooglied. Hooglied behoort tot de Ketoevim, de Geschriften. Het boek wordt in de synagoge voorgelezen op Pesach, het joodse paasfeest.

Jackie Howard
Voor Jackie was textiel altijd al een geliefde uitdrukkingsvorm. Haar werk heeft zich sterk ontwikkeld dankzij innovatieve materialen en technieken. Ze vertaalt teksten uit een ver verleden in rijke, organische structuren. Al boetserend met vezels, vliezen en verf zoekt zij naar diepere lagen en verrassingen. De ontluikende natuur in het Hooglied heeft ze in heldere kleurencomposities vastgelegd. De impressionistische tuinen en oriëntaalse huizen nemen de bezoekers mee in het verhaal: een lied over verwachting en verlangen tussen bruidegom en bruid. Het werk van Jackie is ook een eerbetoon aan het joodse volk.

Feico Hajonides
De ontmoeting met het Hooglied raakte Feico Hajonides diep. Hij heeft voor deze expositie nieuwe beelden gemaakt. Het zijn dynamische vormen, waarin het mannelijke en het vrouwelijke liefdevol in beweging zijn. Ieder beeld draait letterlijk én figuurlijk om liefde die heel maakt wat gescheiden is. Met uiterste zorg heeft Feico de beelden in klei gevormd en daarna in zijn eigen gieterij in brons gegoten. Zijn ontdekkingsreis door het lied der liederen is voor hem pas echt geslaagd als in de bezoekers de vleugelslag van de scheppende liefde wordt gewekt.

Kunstgesprekken Feico Hajonides
Op zaterdag 8 juni, 13 juli en 10 augustus 2019 is beeldhouwer Feico Hajonides van 12.00 tot 14.00 uur in de expositieruimte aanwezig om te vertellen over zijn visie op het Hooglied en uitleg te geven over het ontstaan van zijn beelden. Deelname is gratis! Wel moet de entreeprijs voor het museum worden betaald.

Workshops Jackie Howard
Op woensdag 3 juli en 10 juli 2019 verzorgt Jackie Howard van 14.00 tot 16.30 uur een workshop in het museum. De deelnemers gaan zelf aan de slag met materialen die kenmerkend zijn voor Jackie’s werk, zoals polyestervlies, organza en gestempeld katoen. De kosten bedragen € 40,- per persoon plus de toegangsprijs tot het museum. In verband met de beperkte ruimte is aanmelden noodzakelijk! Dat kan door vóór 24 juni een e-mail te sturen naar info@jackiehoward.nl onder vermelding van workshop MSE. U ontvangt dan aanvullende informatie.

Officiële opening ‘Sjier Hasjiriem’