Wanneer in 2012 het boek In Memoriam van Guus Luijters verschijnt wordt hij geïnterviewd in het programma ‘De Wereld draait door’. In dit interview maakt hij de opmerking: ‘ik wil die kinderen weer een naam geven’. Kunstenares Ada Stel uit Tjerkwerd (Fr) wordt gegrepen door deze uitspraak, het is haar in het bloed gaan zitten. Uiteindelijk leidt het tot de reactie: ‘dan wil ik die kinderen weer een gezicht geven’.
In het genoemde boek en in een naderhand uitgebracht addendum zijn ruim 3700 fotootjes opgenomen van de kinderen, die getransporteerd werden. In totaal werden er ca. 18.000 kinderen gedeporteerd om vermoord te worden. Dit vond plaats in 102 transporten vanuit Westerbork (1942-1944) naar de vernietigingskampen in Auschwitz en Sobibor. Slechts weinig kinderen hebben dit overleefd.
In haar project Geleende Gezichten koos Ada Stel er voor om 102 portretten te schilderen, waarbij elk portret symbool staat voor één transport. Ze zal er een anderhalf jaar over doen.
Het project Geleende Gezichten wordt van 19 maart t/m 20 juni 2015 tentoongesteld in Museum Sjoel Elburg. Het project wordt aangevuld met een schilderij, foto’s en een korte documentaire over Gerda Steinhauer, het uit Oostenrijk gevluchte meisje dat via Elburg , Amsterdam en Westerbork uiteindelijk naar Auschwitz wordt gedeporteerd en daar samen met haar ouders wordt vermoord.
Tegelijkertijd vindt in Museum Elburg de tentoonstelling Post uit de vergetelheid plaats.