Dinsdag t/m zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur geopend

Even zo vrolijk is het treurig

Joods expressionistische schilderkunst van Mels Sluyser

Van 14 februari tot en met 10 mei 2014 presenteert Museum Sjoel Elburg ruim veertig expressionistische schilderijen van Mels Sluyser (1930). Op middelbare leeftijd ontdekte Mels Sluyser – naast zijn werkzaamheden als biochemicus en hoofd van de afdeling tumorbiologie van het Nederlands Kankerinstituut – zijn passie voor het schilderen. In kleurrijke, rake penseelstreken zet hij joodse taferelen uit het dagelijks leven neer. De voorstellingen zijn vaak ontleend aan de boeken die zijn vader Meyer Sluyser over de vooroorlogse Waterloopleinbuurt schreef. 

Levende herinnering
“Met mijn belangstelling voor het nostalgische in de joodse geschiedenis ben ik op mijn manier in het voetspoor van mijn vader getreden”, zegt Mels Sluyser daarover. “Er is door de Tweede Wereldoorlog een gapende leegte achtergelaten. Met mijn schilderijen probeer ik dat gat te vullen. Dat beschouw ik als mijn roeping, de herinnering aan die omgekomen mensen levend houden”. Vandaar ook de titel van zijn tentoonstelling. Dicht onder de oppervlakte van zijn vrolijk ogende schilderijen, schuilt het verdriet over de gruwelen van de Tweede Wereldoorlog.

Tentoonstelling
Op de tentoonstelling worden de schilderijen van Mels Sluyser thematisch gepresenteerd. De opmaat wordt gevormd door een serie mansportretten. Daarna komen achtereenvolgens de thema’s feestdagen, levensloop, huwelijk, winkel- en café-scènes aan bod. De expositie wordt ingeleid met een korte film waarin Mels Sluyser een inleiding geeft op zijn werk. Wilt u hem liever ‘live’ over zijn werk en zijn vader horen vertellen? Ook dat kan:

Lezing
Op zaterdag 15 maart om 14.00 uur verzorgt Mels Sluyser een lezing over zijn werk, zijn leven en over zijn vader Meijer Sluyser. Aan de lezing zijn – buiten de entree tot het museum – geen kosten verbonden. In verband met de beperkte ruimte is aanmelden noodzakelijk. Dat kan door vóór 1 maart een e-mail te sturen aan info@sjoelelburg.nl, o.v.v. lezing Mels Sluyser. Vergeet niet daarbij uw contactgegevens te vermelden en het aantal personen waarmee u de lezing wilt bijwonen.

Uitleg van de Seder 
Op woensdag 16 april geven Diny Beijersbergen-Groot en ds. Kees de Jong een uitleg bij de Seder. Sederavond opent het feest van Pesach dat op een aantal schilderijen van Mels Sluyser is afgebeeld. De tafel is deze avond op een bijzondere manier gedekt. De sfeer is apart, ernstig en vrolijk tegelijk. In deze uitleg van de Seder komen twee tradities samen. Die van de joden en die van de christenen. Ieder is welkom om iets mee te proeven van de Seder. De opening is om 19.00 uur in de Ichtuskerk, Vrijheidsstraat 1, Elburg. Ook voor de Uitleg van de Seder is aanmelden noodzakelijk. Aanmelden kan tot 1 april, via khdejong@hotmail.com. Entree: € 4 p.p.

Einde persbericht
Elburg, 3 februari 2014