13 januari t/m 6 mei 2017
Op de fototentoonstelling ‘Een ontmoeting met Israël’ neemt de Apeldoornse fotograaf Bobby Regensburg (1981) de bezoeker meeneemt op zijn rondreis door Israël. Aan de hand van een beeldverslag vertelt hij over zijn eerste ontmoeting met het land en zijn inwoners. Het beeldverslag is een combinatie tussen documentaire en straatfotografie van het alledaagse leven.
Zwart-wit
Decennialang al is Israël onderwerp van gesprek. En de discussies gaan altijd over Israël als een land in conflict. Aan welke kant sta jij? Ben je pro-Palestina of tegen? Ben je voor of anti-Israël? Bobby Regensburg, zelf met een christelijke achtergrond, groeide op met joodse vrienden. Hierdoor raakte hij gefascineerd door Israël. Hij wilde de verhalen horen van de inwoners zelf en met eigen ogen zien hoe ze daar leven. Zonder vooroordelen. Israël is tenslotte meer dan een land in conflict. In dit land wonen mensen zoals jij en ik. Zonder verwachtingen en met twee camera’s stapte hij op het vliegtuig. Hij ontmoette verschillende personen, zowel Palestijnen als Israëlische Joden en Arabieren. Hij fotografeerde verschillende kanten van het land: de rijkdom en de schoonheid, maar ook de littekens en de armoede, de historie en het moderne leven, alertheid en vrijheid. Israël heeft hij ervaren als een land waarin hij gastvrij wordt ontvangen, vriendelijk geholpen en waarin de inwoners gul hun persoonlijke verhalen delen. Het beeld over Israël dat hier heerst, blijkt in werkelijkheid niet zo zwart-wit.
Bobby Regensburg
Bobby Regensburg is niet als fotograaf opgeleid, maar geboren. Zijn vader en ooms houden zich allemaal bezig met fotografie en zijn opa was persfotograaf in Indonesië. In de familie was er altijd wel iemand met een eigen doka. In die doka werd het zaadje geplant wat zou uitgroeien tot de grootste passie van de jonge Regensburg: fotografie. En met name, analoge straatfotografie. Bij straatfotografie begin je met een blanco vel en de uitdaging is om precies op het exacte moment het beeld vast te leggen dat je voor je ziet. Het moment kan immers binnen een seconde voorbij zijn. Pas toen hij thuis was, kon Regensburg alle beelden op zijn gemak bekijken en zag hij het volledige plaatje.
Naast het beeldverslag is in de tentoonstelling ook een video-interview te zien waarin Bobby Regensburg enkele foto’s uitlicht.
De reis
In juni 2015 nam Regensburg het vliegtuig naar Tel Aviv en de trein naar het noordelijke Haifa. Vandaaruit doorkruiste hij het land met een huurauto. Hij reed door de Golanhoogten en overnachtte bij een Joods-Amerikaans echtpaar in Yavne’el, vlak onder het Meer van Galilea. Hij wandelde door het straatfotogenieke Jeruzalem en kwam bij toeval terecht in ’s werelds meest chassidische wijk, Mea Shearim. In de zuidelijke Negev woestijn vond een onverwachtse en zeer bijzondere ontmoeting plaats. Hij liet zich rondleiden door Sderot, een stadje gelegen tegen de Gazastrook, dat ook wel Rocket City wordt genoemd vanwege de vele raketaanvallen. In Tel Aviv raakte hij in gesprek met een paar kritische Joodse studenten en proefde hij de vrijheid in de metropool. En hij maakte foto’s. Van landschappen, straten en van mensen. Van zijn ontmoeting met Israël.