Dinsdag t/m zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur geopend

De heer is mijn herder

Verbeelding van psalmen door Henk Pietersma, Jip Wijngaarden en Ria van Oosten

Van 9 oktober tot en met 6 februari 2016 is in Museum Sjoel Elburg werk te zien van Henk Pietersma (1944), Jip Wijngaarden (1964) en Ria van Oosten (1946). Deze drie kunstenaars hebben – elk vanuit hun persoonlijke beleving van het christelijk geloof en vanuit affiniteit met de joodse wortels daarvan – een deel van hun oeuvre aan de Psalmen gewijd. Vandaar de titel van de tentoonstelling De heer is mijn herder (afkomstig uit Psalm 23). Elk geven zij op volstrekt eigen wijze uiting aan hun beleving van Psalmen. De heer is mijn herder is daardoor een boeiende tentoonstelling waarop interessante combinaties van beeldende technieken, kleurgebruik en religieuze invalshoeken te zien zijn.

Henk Pietersma
Henk Pietersma begint in 2006 met het schilderen van alle 150 psalmen. ‘Psalmen vragen om gelezen, gezongen en overdacht te worden. Het beste is om dat met de taal van je hart te doen. Met kleur en lijn, met compositie en voorstelling op paneel, zocht ik naar de schoonheid van de taal en naar de goedheid van God. Eén zin, soms één woord uit elke psalm diende als oriëntatiepunt. Ze kwamen als titel in het beeld terecht. En na elk schilderij kwamen woorden in de vorm van een gedicht. Psalmen kleuren het leven en de tijd’, aldus Pietersma.

Jip Wijngaarden

Jip Wijngaarden schildert haar psalmenserie na een ingrijpende ziekenhuisopname in 2014. Daarover zegt zij zelf: ‘Het vergezicht van Psalm 23 dat ik in het ziekenhuis had gezien, was zo mooi en teder. Het gaf mij, toen ik eenmaal weer opkrabbelde, zin om meerdere schilderijen over de Psalmen te maken, zeven, één voor iedere dag van de week. Het eerste beeld dat ik heb gezien, dat van Psalm 23, is het laatste doek dat ik heb geschilderd. Met een gekarteld schildersmes heb ik in het Hebreeuws de hele psalm in het gordijn geschreven’.

 

Ria van Oosten

Ria van Oosten benadert de psalmen vooral vanuit de actualiteit. Van Oosten: ‘Vooral boeiend vind ik mensen en dat wat mensen beweegt of in beweging brengt. Een belangrijke, zo niet de belangrijkste rol hierbij speelt het uitleven van mijn christen-zijn. Al lezend in de bijbel en luisterend naar preken

komen beelden naar voren die mij prikkelen om hetgeen ik opneem te verbeelden, tot uitdrukking

te brengen in klei: momenten worden monumenten.’

 

Expositie

Op de tentoonstelling worden dertig werken geëxposeerd en zijn drie korte documentaires te zien waarin de kunstenaars vertellen over de totstandkoming van hun werk. Bij alle werken wordt een toelichting gegeven in de kijkwijzer die speciaal voor deze tentoonstelling is gemaakt