Van 28 april tot en met 26 juni 2010 is in museum Sjoel Elburg een bijzondere tentoonstelling te zien voor kinderen en hun (groot)ouders: De diamant van opa. De titel verwijst naar het gelijknamige prentenboek van Ceseli Josephus Jitta. In dit boek – dat in een film op de tentoonstelling wordt voorgelezen door Jan Terlouw - maakt Josephus Jitta met 26 kleurrijke prenten en een bewonderenswaardig eenvoudig verhaal thema’s rond de Tweede Wereldoorlog begrijpelijk voor jonge kinderen.
Het verhaal De diamant van opa
Het is 1938 als Opa een diamant koopt. Hij reist ermee naar Londen om hem veilig op te bergen in een kluis. Voordat er oorlog komt, zal hij met Oma en zijn dochter Hannah naar Londen vluchten en de diamant weer verkopen. Maar Oma en Hannah willen niet. Pas als de oorlog is uitgebroken, gaan ze met hem mee. Dan is het te laat, het lukt niet om op de boot te komen. Het leven wordt moeilijker. Opa en Oma worden 'weggehaald' en 'zijn nooit meer teruggekomen'. Hannah, die net getrouwd is met Max, duikt met haar man onder. Na de oorlog krijgen ze drie zoons, die later ook kinderen krijgen. Als Hannah oud is, reist haar jongste zoon naar Londen om de diamant uit de kluis te halen. Wanneer ze de diamant in haar hand houdt, beseft Hannah hoe anders alles had kunnen zijn als ze destijds naar Engeland was gegaan.
Sjoel Elburg en Jan Terlouw
Start van de tentoonstelling is een film waarin auteur en oud-politicus Jan Terlouw het op authentieke gebeurtenissen gebaseerde boek voorleest en erover in gesprek gaat met kinderen. Als ‘rasverteller’ slaagt hij erin kinderen een aantal belangrijke begrippen en emoties uit de trieste geschiedenis rond de Tweede Wereldoorlog over te brengen. Dat het beladen verhaal niet te zwaar wordt, komt door de fonkelende diamant, die 'het liefst wil schitteren aan de hand van een mooie dame'. Deze miljoenen jaren oude edelsteen is immers steeds op doorreis. Wie weet waar de toekomst hem brengt?
Ceseli Josephus Jitta
Naast het verhaal zijn vooral ook de prenten die het verhaal vertellen. Vaak suggereren ze een te grote wereld waarin de kleine mensen verloren rondlopen. Tegenover de gedempte kleuren waarin de oorlog wordt neergezet, steekt de geschiedenis van de diamant vrolijk af. De prenten bieden doordachte details als het rode koffertje dat opa op belangrijke momenten bij zich draagt en de gordijnen waarachter nieuwsgierige hoofden gluren naar opa en oma. Op de tentoonstelling worden alle originele prenten uit het boek getoond.
Ceseli Josephus Jitta (1952) begon haar opleiding aan de Académie Julien in Parijs en vervolgde die in Amsterdam, eerst aan de Rietveldacademie, daarna aan de Rijksacademie. Nu werkt ze als docent tekenen en aquarel en als vrij kunstenaar. In 2000 kreeg ze een Vlag en Wimpel van de penseeljury voor haar illustraties in Jan Jappie en de Veelvraat. In 2007 kreeg zij een Zilveren Griffel en een Vlag en Wimpel van de penseeljury voor Lola en de Leasekat.
Museum Sjoel Elburg
Het bestuur van de Stichting Synagoge Elburg hoopt (groot)ouders en docenten met deze tentoonstelling elementen aan te reiken om met kinderen in gesprek te gaan over de Tweede Wereldoorlog én de herdenking en viering van 65 jaar bevrijding op 4 en 5 mei 2010. Daarmee sluit deze eerste wisseltentoonstelling naadloos aan bij de doelstelling van het jonge museum Sjoel Elburg: In Sjoel Elburg wordt de geschiedenis van de joden in de Mediene - de provincie - verteld aan de hand van persoonlijke verhalen uit het (on)gewone dagelijks leven van twaalf joodse Elburgse families. De relatie tussen verleden, heden en toekomst staat daarbij centraal.