Dinsdag t/m zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur geopend

Oldebroek – Zuiderzeestraatweg – M. Kanis

In 1942 duikt de uit Amersfoort afkomstige Serien (Sarina) van Zuiden-Kats onder bij Mien Kanis aan de Zuiderzeestraatweg in Oldebroek.

Serien en haar man Isse (Israël) van Zuiden hebben in de jaren twintig in Amersfoort een damesmodezaak geopend. In de oorlog wordt op de winkeldeur een hakenkruis gekalkt. Enkele nazi’s zien dat Isse het hakenkruis verwijdert. Hij wordt gearresteerd en is een van de eerste gevangenen in Kamp Amersfoort. De behandeling is wreed. Na zes weken komt hij vrij. Kort daarna wordt hij weer opgepakt en opnieuw naar kamp Amersfoort gebracht. In de beruchte ‘Rozentuin’ ondergaat hij een wrede behandeling. Op 15 mei 1942 overlijdt hij aan de gevolgen. Serien wordt een aantal dagen later door de politie van Amersfoort op de hoogte gebracht. Op 20 mei wordt Isse begraven op de Nieuw Israëlitische begraafplaats aan de Soesterweg in Amersfoort.

Daarna duikt Serien onder bij Jan Kanis in Amersfoort. Na vier maanden duikt ze onder bij Jans zus Mien Kanis in Oldebroek. Haar zwager en schoonzuster Jacob en Clara van Zuiden-van Beek zijn ondergedoken in Noordeinde bij weduwe Hermien Dekker bij de Gelderse Sluis. Na het overlijden van Jacob op 25 februari 1943 duikt Serien onder bij Hermien Dekker.

Bronnen:

- Visser, A. (red), ‘Familie Jan Kanis’ en ‘Onderduikers bij Mie van de Sluze’ in Oldebroek in Oorlogstijd. Schuilplaats voor vreemdelingen (Wezep 1995)

- Stichting Herdenkingsstenen Amersfoort

Israël van Zuiden