Beeldmerk

Ilona Ptasznik (1918-2007) – het meisje met de krullen - is het beeldmerk van het museum geworden.

De keuze viel na het bestuderen van honderden historische foto's van de Joodse bewoners van Elburg.
Een van de blikvangers van museum Sjoel Elburg is de foto waarop een klein meisje met krullend haar tussen haar grootouders loopt. Met nieuwsgierige ogen kijkt het meisje in de lens van de fotograaf. Wie is toch dat kleine meisje dat zo braaf tussen haar grootvader en grootmoeder loopt?
De foto moet omstreeks 1922 ergens in Amsterdam zijn gemaakt. Daar woonden grootvader Mozes Vecht en grootmoeder Diena van Hamberg sinds 1904. Ze waren in dat jaar verhuisd van Elburg naar Amsterdam. Mozes was aanvankelijk handelaar in vee in Elburg, in Amsterdam maakte hij de overstap naar de handel in antiek.

Familie Vecht
Mozes Vecht (1853-1933) trouwde op 21 januari 1880 in Elburg met Diena van Hamberg (1854-1943). Het echtpaar woonde in het pand Beekstraat 38. Uit hun huwelijk werden zeven kinderen geboren. Dochter Betje trouwde in Amsterdam met de Poolse Jood Kelman Joseph Ptasznik. Na emigratie naar de VS werd hij de uitvinder van het drinkrietje. Het patent van deze uitvinding leverde hem een fortuin op. Dochter Ilona keerde na de oorlog terug naar Nederland waar zij zich vestigde in Blaricum. Zij stierf kinderloos in 2007.