Dinsdag t/m zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur geopend

Sara, het meisje dat op transport ging

Op uitnodiging van Museum Sjoel Elburg komt de bekende rabbijn Lody van de Kamp op donderdag 30 maart 2017 een lezing houden over de kindertransporten van 1939. Dit naar aanleiding van zijn boek ‘Sara, het meisje dat op transport ging’.
De lezing vindt plaats in gebouw Rehoboth, Bloemstraat 18 te Elburg.
Aanvang: 20.00 uur. De entree is gratis (na afloop is er een collecte ter bestrijding van de onkosten).

In de historische roman Sara, het meisje dat op transport ging maken we kennis met de jonge joodse Sara die met haar zusje op transport wordt gezet naar Engeland. Hun moeder blijft achter.  Haar zusje verdwijnt halverwege de reis.

De kindertransporten, die voor de oorlog vanuit Duitsland werden georganiseerd, liepen via Nederland. Het laatste schip waarmee de kinderen vertrokken was de SS Bodegraven.
De 74 kinderen, die daarmee de oversteek maakten, overleefden de oorlog met dank aan Truus Wijsmulller. Dit  onvergetelijk verhaal over Sara is daarnaast ook een ode aan deze in ons land vrij onbekend gebleven verzetsheldin Truus Wijsmuller. Mede door haar inspanningen zijn zo'n 10.000 joodse kinderen gered. In 1966 werd zij door Yad Vashem onderscheiden met de titel “Rechtvaardigen onder de Volkeren”.

Sara wacht na de oorlog de vrijheid. Maar hoe vrij ben je als je zonder je moeder verder moet en gevoelens van schuld aan je knagen? En wat zijn de lessen voor deze tijd?

Rabbijn Lody B. van de Kamp (1948) studeerde voor rabbijn aan talmoedscholen in Zwitserland en Engeland. Van de Kamp publiceert regelmatig in landelijke en lokale dag- en weekbladen. Ook geeft hij spreekbeurten over Israël en het Jodendom.