Gallery talk bij De Getekenden, een kunstwerk dat herinneringen tot leven brengt
Op zaterdagmiddag 17 november om 13.30 uur is een bezoek aan het kunstproject “De Getekenden” in Museum Sjoel Elburg extra de moeite waard. Na een eerste kennismaking met de tentoonstelling, waar ook muziek een belangrijk onderdeel van uit maakt, wordt u uitgenodigd voor een inspirerende introductie door kunstenaar Amos van Gelder op zijn kunstproject.
De kunstenaar zal o.a. vertellen over zijn familiegeschiedenis en de ideeën die bij hem opkwamen bij het maken van "De Getekenden". Na deze introductie kunt u de tentoonstelling nogmaals bekijken, samen met de kunstenaar en curator Ronit Eden die deze middag ook aanwezig zal zijn.
De entree is gratis, op vertoon van een geldig entreebewijs tot het museum.
Totaalervaring
De getekenden is een totaalervaring die speciaal is gemaakt voor Museum Sjoel Elburg. Het werk is van 6 oktober 2018 tot en met 5 januari 2019 in het museum te ‘beleven’. De Getekenden is ontstaan nadat Amos van Gelder (1960) zich had verdiept in de geschiedenis van de joodse gemeenschap in Elburg en de rol die deze speelde in de geschiedenis van de stad. De verhalen uit het verleden zijn verwerkt in een kunstwerk dat nieuw leven schenkt aan een plek waar joden nog slechts een herinnering uit een ver verleden zijn. Voor deze installatie werkte Amos van Gelder samen met musicus Amit Gur en curator Ronit Eden.
Visueel eerbetoon
In de installatie worden abstracte landschappen van kantelpunten uit de geschiedenis gecombineerd met twee familieportretten. Op een ervan staan Isaäc Waaker, de laatste rabbijn in Elburg, zijn vrouw Elisabeth Drukker en hun twee kinderen. Op het andere staan de Cohens afgebeeld, de familie van de kunstenaar. Het gezin van rabbijn Waaker kwam om tijdens de holocaust, terwijl een paar leden van de familie Cohen de oorlog overleefden. Op beide schilderijen zijn de hoofden van alle figuren voorzien van een aureool van woorden. Samen vertellen zij het verhaal van hun leven en het leed dat hen is aangedaan. Op deze manier brengt Amos van Gelder een visueel eerbetoon dat raakt aan de thematiek van leven en dood.