Dinsdag t/m zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur geopend

GELREDAG 19 NOVEMBER IN ELBURG

GELDERLAND – Amsterdam heeft het Joods Historisch Museum over het rijke joodse leven in de grote steden,  Museum Sjoel Elburg is  hét museum voor de geschiedenis van het Jodendom in de provincie.  Niet verwonderlijk, want Elburg kende immers veel joodse inwoners. Het museum is gevestigd in de  prachtige synagoge, de sjoel .  

Museum Sjoel Elburg  en Museum Elburg zijn  tijdens de uitzending van omroep Gelderland (van 10.00 tot 13.00 uur) gratis te bezoeken en van 13.00 tot 17.00 uur kost een kaartje slechts drie euro.

Museum Elburg aan de Jufferenstraat is het startpunt voor een aantal bijzondere stadswandelingen onder leiding van enthousiaste en deskundige gidsen: 11.00 uur - stadswandeling Elburg, 12.00 uur - wandeling door joods Elburg, 13.00 uur - stadswandeling Elburg . De deelname aan de wandelingen is ook  gratis!

Alle informatie over deze Gelredag is te vinden op www.spannendegeschiedenis.nl/gelredagen.  

Elburg

Geen stad in Nederland zo bijzonder als Hanzestad Elburg. Eind 14e eeuw gebouwd volgens een ontwerp met rechthoekige straten en muren met torens daar omheen. Bijzonder is dat de Grote Kerk niet in het midden ligt, maar in een van de hoeken. Buiten de vesting, bij de Vischpoort verrees de haven. Van daaruit was er toegang tot de Zuiderzee. Wie nu in Elburg loopt waant zich nog steeds in de middeleeuwen.

Gelredag

Museum Elburg heeft een uitgebreide collectie voorwerpen over de geschiedenis van Elburg en de omgeving. U kunt de voormalige kloosterpanden bezoeken, inclusief de bijzondere, middeleeuwse dubbelkapel. Ook de kazematten, de historische Vischpoort en het muurhuisje op deze Gelredag van 10.00 tot 13.00 uur gratis toegankelijk voor bezoekers. In Museum Elburg zijn optredens van het Susterenkoor Sint Agnes (tussen 11.00 uur en 12.00 uur). Erfgoed Gelderland vertoont ook haar speciale 360-graden film over de Hanzetijd. De stadswandelingen vertrekken vanaf Museum Elburg.

Ridders van Gelre

De Gelredag maakt onderdeel uit van het TV-programma 'Ridders van Gelre' van Omroep Gelderland. Daarin gaan Ridders Bas Steman en René Arendsen op zoek naar de rijke geschiedenis van Gelderland. Elke maandag is er een ander thema; deze week is dat ’Het joodse leven in Gelderland’. De TV-uitzending begint om 17.20 uur en het programma wordt ieder uur herhaald. Op 19 november is de Gelredag bij Museum Elburg , Jufferenstraat 6-8, Elburg..

Uitzending: RIDDERS VAN GELRE 14 november 2016 Het Joodse leven in Gelderland