Dinsdag t/m zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur geopend

Elburg – Zuiderkerkstraat 1 – P. Schuijn

Op 18 januari 1945 duikt Hennie Lampel uit Zwolle onder bij Piet en Aaltje Schuijn-Witter, Zuiderkerkstraat 1 te Elburg (het huisje is inmiddels afgebroken).

Hennie is met haar ouders Salomon en Johanna Lampel in de loop van 1943 ondergedoken bij koster Gerrit van Tongeren en zijn vrouw Teuntje, Kerkstraat 3 in Oldebroek. In de avonduren van 17 januari 1945 ontsnappen ze ternauwernood aan een huiszoeking. Ze worden nog dezelfde nacht naar de Hervormde pastorie gebracht, naar ds. R.W. Steur. De volgende dag krijgen Salomon en Johanna een nieuw onderduikadres bij Johannes Vaessen aan de Bovendwarsweg in Oldebroek. Hennie wordt naar Elburg gebracht, naar de familie Schuijn in de Zuiderkerkstraat. De familie runt een kruidenierszaak en heeft ook klandizie van Duitse soldaten. Al snel voelt Hennie zich niet veilig. Ze vertrekt na enkele weken naar de familie Schreurs in de Mheenpoortstraat.

Bronnen:

  • Wentzel, Gé, Veluws oorlogsdagboek (Berkel Rodenrijs 1972)
  • Visser, A. (red.), ‘Hoe dichter bij de kerk…’ in: Oldebroek in Oorlogstijd. Schuilplaats voor vreemdelingen (Wezep 1995)
  • Arent thoe Boecop, uitgave 59, december 1995 Oorlogsherinneringen uit Elburg (Wezep 1995)