Vrijwilligers vormen een onmisbaar en vast onderdeel van de ‘collectie’ van een groot deel van de Nederlandse musea. Tal van musea in ons land zijn afhankelijk van vrijwilligers. Een aantal musea wordt zelfs volledig gerund door vrijwilligers. Dat laatste is ook het geval bij Museum Sjoel Elburg.
Vrijwilligers vinden het leuk om kennis over (cultureel) erfgoed met anderen te delen en over te dragen. Ook vinden ze het fijn om mensen op een gastvrije manier te ontvangen en te woord te staan. Of ze hebben een persoonlijke interesse in musea en hun collecties. Verder kan het zijn dat ze het prettig vinden om samen met andere vrijwilligers de schouders te zetten onder een museum. Zo zijn er verschillende redenen om vrijwilliger te zijn in Museum Sjoel Elburg. Museum Sjoel Elburg kan niet zonder vrijwilligers; zij vormen het gouden kapitaal waarop het museum drijft.
Een van onze vrijwilligers is Willem van Dijk, gepensioneerd docent Nederlands en maatschappijleer. Hij schreef twee boekjes en gaf die in eigen beheer uit, waarbij de opbrengst ten goede komt aan Museum Sjoel Elburg:
- Loelav! Feiten en verdichtsels in proza en poëzie
- Joop. Een vertelling uit Elburg
In Joop vertelt Willem het aangrijpende verhaal van Joop de Lange, de enige zoon van Hartog en Suzanne de Lange. Joop overleefde de oorlog niet; hij werd in Sobibor vergast. Zijn ouders overleefden de oorlog wel. Naar verluidt is er op het gezicht van vader De Lange nooit meer een glimlach te zien geweest.