Dinsdag t/m zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur geopend

Expositie ‘Fré Cohen, grafisch kunstenares’ tot en met 26 april 2023

De tentoonstelling ‘Fré Cohen, grafisch kunstenares’ in Museum Sjoel Elburg loopt tot en met 26 april 2023 (en niet tot en met 29 april, zoals eerder aangegeven). De expositie is de eerste in een rij van drie exposities in het kader van het vijftienjarig bestaan van Museum Sjoel Elburg (2008-2023).

De Joods-Nederlandse Fré Cohen wordt gerekend tot een van de belangrijkste vooroorlogse grafisch kunstenaars. Fré Cohen (1903-1943) groeide op in een diamantbewerkersgezin en woonde bijna haar hele leven in Amsterdam. Zoals veel Amsterdamse joden heeft zij de Tweede Wereldoorlog niet overleefd. Ondanks dat het werken haar na het uitbreken van de oorlog vrijwel onmogelijk werd gemaakt, bleef ze tot het verraad van haar onderduikadres op 9 juni 1943 actief als kunstenares.

Amsterdamse School
Al tijdens haar leven werd Fré Cohen gerekend tot een van de belangrijkste grafische vormgeefsters van Nederland. In haar werk komen zowel de vormentaal als de idealen van de Amsterdamse School terug. Zij ontwierp grafisch drukwerk in opdracht voor bedrijven, de gemeente Amsterdam en voor socialistische bewegingen zoals de SDAP, vakbonden en coöperaties.
Ook maakte Fré Cohen veel ander werk: ex librissen, houtsneden, tekeningen, penningen en schilderijen. Op de tentoonstelling in Museum Sjoel Elburg zijn alle grafische technieken uit haar oeuvre vertegenwoordigd en is een film over haar leven te zien.

Museumwinkel
‘Fré Cohen, grafisch kunstenares’ is een tentoonstelling van Museum Het Schip. De catalogus bij deze tentoonstelling is verkrijgbaar in onze museumwinkel. Hetzelfde geldt voor ‘De Letterkast’ van Edith Brouwer een in 2021 verschenen roman over het leven van Fré Cohen.