Dinsdag t/m zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur geopend

Uitverkocht Hervormd Kerkelijk Centrum

Op woensdag 3 mei jl. hield journalist Niek van der Oord (Assen, 1955) de ‘5 mei- lezing’ over de vergeten geschiedenis van de joodse werkkampen in Nederland. De belangstelling voor deze lezing was overweldigend en de zaal was dan ook ‘uitverkocht’.

Niek van der Oord schreef het boek Jodenkampen  dat als een standaardwerk wordt beschouwd. De geschiedenis van de joodse werkkampen in 1942 wordt er in belicht. Zo’n vijftig kampen vormden het voorportaal van Kamp Westerbork. Een geschiedenis die Niek van der Oord samen met de Stichting Joodse Werkkampen, waar hij voorzitter van is, uit de vergetelheid heeft gehaald. De stichting heeft monumenten opgericht op locaties waar werkkampen stonden en opende twee jaar geleden een Kijkdoosmuseum in een voormalige barak van een werkkamp.

Tijdens de lezing werd expliciet uitgelegd dat de Holocaust niet in Auschwitz, Sobibor of Westerbork begon, maar voor heel veel mensen heel dicht bij de voordeur begon in werkkampen als De Vanenburg bij Putten, De Bruine Enk in Nunspeet en It Schut in Ede!

‘De Nazi’s hadden een ‘duivels slimme strategie’ bedacht om in één keer een grote groep joodse mannen van 18 t/m 55 jaar te isoleren uit de samenleving’, vertelde Van der Oord de vele belangstellenden. ‘Samen met de overige gezinsleden een groep van wellicht 35.000 personen, die op één bepaald moment allemaal in kamp Westerbork werden ondergebracht om van daaruit naar de werk- en vernietigingskampen in Duitsland en Polen te worden gedeporteerd’.