Besnijdenissen in Elburg

Volgens goed Bijbels gebruik – dat teruggaat op Abraham – wordt een joods jongetje op de achtste dag na zijn geboorte besneden, als teken van het verbond tussen de Eeuwige en het joodse volk. Bep de Waard-Ruys zocht de besnijdenissen in Elburg uit, van 1800-1805 en 1851-1932. Klik daarvoor op

Lees verder

Sjoellezing op 2 mei 2024 in teken van Joodse kampdagboeken

Op uitnodiging van de Vrienden van Museum Sjoel Elburg verzorgt Bettine Siertsema op 2 mei 2024 de 5 mei-lezing ‘God en geloof in Joodse kampdagboeken’. Siertsema is universitair docent geschiedenis (VU) en gespecialiseerd in de Holocaust. Wat leest zij in de vijftien Joods-Nederlandse dagboeken over Westerbork, Vught en Bergen Belsen?

Lees verder

Grote subsidie Provincie Gelderland voor Sjoel

Museum Sjoel Elburg ontvangt een subsidie van 21.600 euro van de Provincie Gelderland in het kader van het projectplan 80 jaar vrijheid na vervolging en verzet in de Tweede Wereldoorlog op de Noordwest-Veluwe: Veluwe Remembers. Met het door de Sjoel ontwikkelde plan kunnen andere gemeenten en scholen hun winst doen.

Lees verder

Ben Ali Libi, blijvend actueel

‘Ben Ali Libi. Goochelaar’ is een gedicht van Willem Wilmink over deze Nederlandse goochelaar en illusionist. Ben Ali Libi was de artiestennaam van Michel Velleman. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd hij op 2 juli 1943 door de nazi’s vergast in Sobibór. Henny Leuven maakte een schilderij over Ben Ali Libi.

Lees verder