Dinsdag t/m zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur geopend

Jules Schelvis geeft lezing voor Sjoel Elburg

Het bestuur van Museum Sjoel Elburg heeft dr. Jules Schelvis (1921) bereid gevonden om op dinsdag 30 oktober een Sjoellezing te houden. Jules Schelvis heeft tijdens de Tweede Wereldoorlog zeven concentratie- en vernietigingskampen overleefd. Jules Schelvis geldt als een groot kenner van de Holocaust. Hij was mede-oprichter en tot voor kort bestuurslid van de Stichting Sobibor. Voor zijn historische speurwerk ontving Jules Schelvis in 2008 een eredoctoraat van de Universiteit van Amsterdam.
In 1942 werd Jules Schelvis in Amsterdam opgepakt, tegelijk met zijn vrouw Rachel en een groot deel van zijn joodse familie. Behalve zijn zuster en moeder werd vrijwel zijn hele familie door de Duitse kampbeulen vermoord. Zelf ontsnapte hij als door een wonder aan de dood. Zijn martelgang door zeven naziconcentratiekampen duurde twee jaar.

Na zijn pensionering in 1982 besloot Jules Schelvis de hel die hij had meegemaakt te beschrijven. Hij schreef enkele boeken, waaronder Binnen de poorten en Vernietigingskamp Sobibor. In Sobibór werden in ruim een jaar tijd ten minste 170.165 mensen, voornamelijk Joden, vermoord. Van hen waren er ongeveer 34.000 afkomstig uit Nederland. Jules Schelvis was één van de slechts achttien Nederlandse overlevenden. Hij overleefde het vernietigingskamp Sobibor, omdat hij na aankomst werd uitgekozen te gaan werken in een ander kamp. Zijn vrouw en schoonouders werden vrijwel direct in Sobibor vergast.

Jules Schelvis trad in Duitsland op als burger-aanklager tegen kampbeulen. Hij verzorgde tal van lezingen. Vele jaren trad Schelvis op als gids in de voormalige vernietigingskampen. Daarnaast was (is) hij adviseur bij tal van initiatieven om de Holocaust als waarschuwing in de herinnering te houden.

In het proces (vanaf het jaar 2009) tegen de van oorlogsmisdaden verdachte John Demjanjuk, die als kampbewaker van Sobibór verantwoordelijk was voor het vermoorden van vele Joodse gevangenen, trad hij op als zogenoemde mede-aanklager (Nebenkläger). Onder andere uit respect voor zijn (humanistische) ouders vroeg Schelvis op 13 april 2011 aan de rechtbank de schuld van de Demjanjuk vast te stellen, maar hem geen celstraf op te leggen.

Museum Sjoel Elburg is buitengewoon vereerd met de toezegging van dr. Jules Schelvis om de Sjoellezing te houden. Gerenommeerde sprekers zoals prof. dr. A. Heertje, drs. E. van Thijn, opperrabbijn B. Jacobs, prof. dr. B. Smalhout en dr. F. Bolkestein gingen de heer Schelvis in deze serie lezingen al voor. De belangstelling voor deze lezingen is groot. Daarom wordt de Sjoellezing dit keer gehouden in de Ichthuskerk aan de Vrijheidsstraat 1 te Elburg. De aanvang van de lezing is 19.30 uur. De toegang is gratis. Aan het eind van de avond zal een collecte worden gehouden voor de bestrijding van de onkosten.

Elburg, 12-10-2012